Wednesday, June 9, 2010

Sõirategu

Profal* on õigus. Sõirategu on tõesti üsnagi lihtne. Kuna järgisin täpselt õpetust, siis viitan retseptile ja lisan kopi-paste meetodil retsepti:
----------
Vaja läheb:
1 l piima (tavaline 2,5 või 3,5 protsenti)
600 g kohupiima (kasutasin 200g pakke, 0,1 rasvasisaldusega)
50g võid
2 muna
kolm suurt küünt küüslauku
2 tl soola
2 tl köömneid (võib kuumal kuival pannin korra läbi röstida, jääb aromaatsem)

Kuumuta piim keemiseni, lisa ühtlaseks segatud kohupiim ja kuumuta, kuni eraldub vadak, st. potti jääb kohupiim ja kollakas vedelik. Kalla marliga vooderdatud sõelale ja lase 20 minutit nõrguda, võid ka vedelikku käega välja suruda. Sulata potis või, sega sinna juurde soolaga lahtiklopitud munad, peeneks hakitud küüslauk, köömned ja nõrgunud kohupiimamass. Tõsta pott uuesti tulele. Kuumuta pidevalt segades veel ca 5 minutit, kuni kogu mass on ühtlane, aga ära keeda!
Pane kaussi hanguma ja lase üleöö külmkapis seista. Valmis.
-----------

Lisan omalt poolt ainult tavapärase kalkulatsiooni. Ajakulu: valmistamine 30 min, seismisaeg ööpäev. Maksumus: ca 45.-EEK. Tulemus: u 500 gr sõira.

Selline soolane, köömne- ja küüslauguküllane snäkk on tõesti oivaline õllekõrvane. Või miks mitte ka mõne värske salati sisse. Järgmine kord proovin kindlasti mõne maitserohelisega.
--------
* Profa = kah üks hullupoolne meeskokkaja.

Saturday, June 5, 2010

Kaerakeeks rabarberiga

Kipun viimasel ajal vara ärkama. Kuid ee on ju ainut hea. Saab hommikul tunnikese töötada ja siis rahulikult kööki tuterdada.

Täna juhtus varahommikuses köögis üks keeksitegu. Ega ma suurem asi magusasõber pole, kuid see-eest on teisi. Ja kõige süüks sai purgitäis rabarberit. Kenasti pisitükkideks hakit rabarberit, mis koos suhkruga oli purki pandud. Ning nüüd külmkapiriiulilt mulle ette jäi.

Olin mõelnud midagi kaerajahust katsetada ja nüüd sai see tehtud. Summisin võrdsed osad kaerajahu, kliidega kaerahelbeid, nisujahu segi. Magusaks kondenspiim - oli see mul viimasel korral psiut pruunitäpiliseks läinud nii et jäätise sisse ei kõlvanud, kuid küpsetise sisse ülihää. Munad ja lonks õli. Küpstetuspulber ja soolasuts. Ongi vist kõik? Ahjahh, rabarberid ka ikka. Surrrdi käis kõik kombainist läbi (rabarberid lisasin lõpus, et need ei purustuks), keeksivormi ja ahju. nii umbes 40 minutit küpsemist.

Vaja läks seega:
- klaas kaerajahu
- klaas kaerahelbeid kliidega
- klaas nisujahu
- u pool klaasi kondenspiima
- 4 keskmist muna
- paar supilusikatäit õli
- teelusikajagu küpsetuspulbrit
- sipsuke soola

- lõpuks segasin sisse klaasijagu tükeldatud rabarberit suhkrus

Ajakulu: ettevalmistus ca 10 min, küpsemine u 40. Maksumus: pakun täiesti lambist, et üle 20.-EEK ikka ei läinud. Tulemus: korralik keeks, millest sai kümmekond jämmmedat viilu.

Mina serveerisin koos lusikatäie vahukoorega (kuna tegin just jäätist ja oli pisut üle). Igatahes ülihää - magusakas, ent koreda keeksi sees hapukad rabarberitükid ja selle kõrval siidjas vahukoor. Mmmmm.

lugu seekord pilditu. sorry:)