Wednesday, July 28, 2010

Tšašušuli

Tegin täna midagi tõeliselt teravat. Gruusiapärast vürtsikat loomapada, mille nimi "tšašušuli" pidavatki gruusia-päraselt tähendama midagi teravat, vürtsikat.

Lõpetasin just nii umbes tunnikese kestnud toiduteo, ajan väikese lusikaga keelenäsasid hulluks ajavat kraami sisse ning auran. Mitte lihtsalt välispidisest kuumusest, mida sel suvel meile Allahhi ja muude puuslike armust küllaga antud. Taoline tulesäde paneb mahlad liikuma ning ning puhastab kui sisemine saunaviht.


Oi jeerum, kui hea!


Aga asi algas nagu ikka
koostisainetest:
- 800 gr loomaliha;

- u pool kilo sibulat;
- u pool kilo tomatit;

- mitu punti peterselli ja kinzat (värsket rohelist koriandrit), pundike rohelist sibulat;

- soola-pipart-vürtse-adžikat;
- neli pirakat küüslauguküünt;

- igas juhuks paar klaasi vett (lisada vastavalt vajadusele).


Loomaliha tükeldasin nii umbes poole tikutoosi suurusteks kuupideks ja viskasin poti põhja tasasele tulele podisema. Õige oleks seda teha kumera põhjaga malmpajas - see tagab kuumuse parima jaotumise ja mahlade õigeima kogunemise. Paraku mul sellis kauntari veel pole, seega käis suurem supipott küll.


Ei ole sellele lihale vaja miskit õli ega vett lisada - tol sisemist niiskust küll, et vaiksel tulel nii pool tundi omaette todiseda. Mina tegin kogu värki kaane all, see vähendab lamedalt põhjalt liiga kiiret aurumist. Segasin kah paar korda ja lisasin lõpupoole sutsukese vettki.


Nii umbes 40 minuti pealt lisasin üsna jämedateks poolrõngasteks seibit sibula, segisin läbi ja jätsin uuesti kaane alla sumisema. Senikaua kupatasin-koorisin tomati (juhtus üsna paksu koorega isendid olema, õhema koore puhul saab ilmselt ka ilma hakkama).


Ca 50 minuti pealt lisasi tomati ja jälle sutsu vett - tšašušili peab hauduma väheses mahlas ja jääma lõpus üsna tummine, nii et pigem lisada sortshaaval ja korduvalt. Liha ei pea saama vedelikust kaetuks - arvesta, et sibulast-tomatist ja maitsetaimedest tuleb kah oma mahla lisaks.


Koos tomati lisamisega asusin ka maitsestama. Ja siin, hea sõber, ei saa ma mitte midagi ette kirjutada. Kes peab igale poole õigeks lisada vürtskööment, kes nelki-koriandrit. See polegi nii oluline, kuid tšašušili PEAB punast pipart saama. Olgu see siis patta visatud tšillikaun või mõnes valmis piprasegus olev terake.

Minul on antud hetkel tugev eelis - saan kasutada ehtsat Abhaasiast toodud adžikat, mis on kuum kui kurat. Paningi siis väikese peotäie soola ja teelusikatäie adžikat. Aga ärge teie seda mõõtu uskuge - adžikal ja adžikal on vahe nagu .... no nagu näiteks sinepil ja sinepil. Peamine, pange niipalju, kui veel vähegi mõistlik tundub. Arvestage, et hiljem lisatavad maitsetaimed ja pisuke keetmine muudab esimest maitseehmatust.


Umbes tunniajase hautamise lõpus lisasin korraliku kausitäie hakitud petserselli, kinzat ja rohelist sibulat. Kuni puhastasin- hakkisin küüslauku, sai too rõõmus roheline kraam oma närbuvast ihust hurmavaid maitseid toidu sisse laiali laotada. Lõpuks läks hakit küüslauk ja ... minut keetmist ning tuli surnuks.


Nii et kokku läks aega tund. Maksumus pole küll kuigi odav - kokku nii umbes 100.-EEK, kuid lõpptulemuseks sai 4 tugevat portsu loomalihapada. Kui tšašušulit süüa mitte Kaukaasia kombel omaette toiduna, vaid kastmena kartuli, riisi või makarontšiku kõrvale, siis saab portude arvu julgelt kahega korrutada.

Lõpetuseks: paraku mu teinepool pole kuigivõrd teravasõber, sestap sain sellist piprast pada teha nüüd, kuni ta päevakeseks Pärnusse ämma juurde põrutas. Eks näis, mis näoga mul poisidki sellist õhetust söövad. Kuid mina olen RAHUL!!! Sama soovin teilegi ning loputage see õhkav suutäis millegi meelepärasega alla
.

Et pildimassinat pole käepärast, laenan pildi siit:

Monday, July 12, 2010

Jäätisehooaeg

Üllatusega avastasin, et ma polegi kirjutanud jäätise tegemisest. Suvisel ajal üks äraütlemata hää asi, kas pole? Ja miks siis peaks poest tassima, kui ise saab tehtud. Ausat ja õiget koorejäätist kõikvõimalike lisanditega või ilma.

Minu tavapärane jäätisetegu näeb välja nii: löön vahtu kaks suurt pakki 35% koort, lisan purgitäie kondenspiima, segan veelkorra läbi, kallan segu karpidesse ja pistan sügavkülma. Alla 4 tundi pole mõtet näppima minna, parim on üle-öö seisnu. Pikemalt kui paar päeva ta ei seisa aga isegi mitte sügavkülmas ... lihtsalt nugistised teevad oma töö ;))

Ahjahh, ka kondenspiima soovitan ise teha. Alguses katsetasin paar korda poe-kondensiga, kuid siis jäi suhu hangunud taimerasva tunne ja maitse. Isetehtuga pole aga sellist järelmekki kordagi täheldanud.

Alustan kirjeldust kondenspiimast. Selleks läheb vaja:
- liiter piima
- väike pakike vanillisuhkrut
- kaks-kolm-nelisada grammi suhkrut (sõltub magususe soovist)

Lase kraam keema, aga ole alul ettevaatlik, kuna keemahakkamise hetkel soovib piim potist välja ronida. Sega. Passi kõrval, kui lased suuremal tulel podiseda või tegele muude asjadega, kui tuli väiksem. Isegi suurel tulel ja tihti segades alla poole tunni nii ehk teisiti ei lähe, väiksel tulel võid ka tunni-pooleteisega arvestada. Ise olen vaadanud nii silma järgi, et kui maht on poole peale kahanenud, siis on paras aeg tuli kinni käänata ning tihenenud ja kergelt karamellistunud saadus purki kallata.

Nii umbes poole liitri kondenspiima omahinnaks tuleb seega u 15.-/20.-EEK. Pane kütte ja ajakulu juurde, saad ikkagi suts odavama kui poes. Ajakulu on muiudugi märkimisväärne - keskeltläbi tund, kuid tulemus on seda väärt, kuna saad kondenspiima peale jäätise kasutada ka nt igasugu küpsetistes.

Jäätise tarvis läheb aga omakorda:
- kaks 400 ml pakki 35% koort
- klaasijagu kondenspiima
- soovi korral lisandeid

Sellise jäätiseportsu omahinnaks tuleb nii ligikaudu 50.-EEK. Ajakulu: vahustamiseks 5 min, külmutamiseks 6-8 tundi. Tulemus: ligikaudu poolteist liitrit uskumatult head külma maiust.

Ja taevane arm, mida kõike sinna jäätise sisse segada ei saa enne külma torkamist. Meie pere üks lemmikuid on rabarber - imeväikseteks tükkideks lõigutuna. Aga oleme pannud ka nt riivitud šokolaadi, maasikamoosi ja niredena sisse nõristanud granaatõunasiirupit. Valik on igamehe enda teha.

Kuuma suve ja külma suve soovides ... ning vabandades taas pildi puudumise eest:)