Tuesday, May 24, 2011

Halvaa


Halvaal on lapsepõlve maitse. Täiskasvanuna olen ma üldisel kaotanud huvi magusa vastu, kuid halvaad meeldib siiski aeg-ajalt killuke põske pista. Nüüd komistasin ühe venekeelse ajalehe köögilisas halvaa-tegemise õpetuse otsa ning proovisin järele. Katsetasin kohe päris mitu korda, kuni jäin üsna rahule. Tõsi küll, lõviosa sellest kaob selles mitte minu, vaid koduste kõhtu ... aga seda suurem rõõm on ju valmistada, kas pole? :)

Muidugi, tuleb alustada mööndusest, et nö klassikalist halvaad tehakse (päevalille-)seemnete pressimise jääkidest, kuid kodus nende pressimisega tegeleda pole ei mõtet ega tahtmistki. Aga maitse on ülimalt õige ... ning iga katsega saate seda ise suupärasemaks timmida!

Maitse ja massi põhikomponendiks jääb mõistagi päevalilleseeme. Seda võib täiendada suvalise muu pähklilise või seemnelise lisandiga, nii nagu fantaasia ette kirjutab. Siduvaks komponendiks on karamellistunud suhkur koos törtsu jahuga ... ja nii lihtne see ongi!

Seemned röstige kuival pannil ning laske blenderis/köögikombainis puruks. Mida peenem faktuur saab, seda autentsem jääb tulemus ... ehkki ka teralisemal variandil pole viga mitte midagi.

Jahu koos suhruga tuleb samuti kuumutada kuival pannil kuni pruunistumise alguseni ning seejärel lisada vesi. Soovitavalt kuum vesi, sest külm põhjustab kiiret kristalliseerumist ning hiljem on keerulisem tükilist massi ühtlustada - rääkimata poti või panni põhja kriipimisest kõvade suhkrutompudega.

3-4 minutit keenud ja ohtralt segatud suhkru-jahu-vee massile lisage purustatud seemned ning paar lusikatäit õli (soovitavalt võimalikult ehedat päevalilleõli). Segage kiirelt ja põhjalikult läbi ning kallake vormi. Vormi soovitan katta küpsetuspaberiga - saab kraami palju kergemalt kätte.

Paar tundi jahtumist ning suurepärane maius ootab vaid lahtilõikamist ning mõnuleva näoga mugimist:)

Viimane kord tarvitasin järgmisi aineid:
- 400 gr puhastet päevalilleseemneid;
- 100 gr puhastet kreeka pähkelid;
- 300 gr suhkrut (lisasin ka teelusikatäie vanillisuhkrut aroomiks);
- kaks kuhjaga supilusikatäit jahu (pruukisin täistera nisujahu);
- klaas kuuma vett;
- kaks supilusikatäit õli.

Valmistamisaeg: kuumutamine-purustamine-segamine ehk u 10-15 min; jahtumiseks kaks-kolm tundi. Maksumus: ehhhhh ... selles euroarvestuses pole veel nii kohanenud, aga vast oli nii 3-4 EUR? Tulemus: ligi kilo idamaise algega, kuid täieti kodust magusat. Soovitan vähemalt proovida!

Sunday, May 22, 2011

Särtsakas ürdisegu

Link
Mis oleks kokkamine maitsetaimedeta? Üks üsna kuiv ja igav tegemine, arvan ma.

Tartus toimusid Karlova päevad. Ehkki elan üsna Karlova piirimail, avastasin tänu sellele üritusele ühe uue mahepoe Tähe tänaval. Muu mõnusa kraami hulgas soetasin Tamme talu "Särtsaka ürdisegu".

Köögiviljakotletid, millega ma oma koduseid ikka nii kord nädalas kostitan, said tänu sellele hurmavalt lõhnavale pakikesele niiiiiiiiiii head! Soovitan kindlasti järele proovida!

Pildika aga panen sirelikardina oma suvekambri akna tagant.