Sunday, July 3, 2011

Fideua

Nonii, on aeg rääkida sellest, mis eelmisest korrast üle jäi. Ehk siis marinaadipõhjast, millest pajatasin eelmine kord. Ega sa ju ei visanud teda ära? Tubli!

Hüva sibula-tomati segu, mida kanalihaga kokkupuutunult enam toorelt tarbida ei maksa, tasub nüüd pannile lüüa. No või siis potti, kui soovid, aga olgu too sihandne laiemapõhjaline, et kogu kraam saaks kiiret ja korralikku kuuma. Sool ja pipar oli meil selles kraamis juba sees, nii et soovitan nüüd ainult sortsu õli lisada, et tulem siidisem saaks.

Ja ega polegi midagi muud enam teha kui lasta kogu kraamil praadida. Just praadida, mitte haududa - vedelikku on mõistagi palju, aga kui tegid nii nagu õpetasin (mäletad, lai anum ja suur kuumus), siis aurub too ära ning tomat kos sibulaga hakkab kergelt karamellistuma. Siin tasub aga olla ettevaatlik, sest põhjakõrbemise oht on üsna suur!

Asja lõpetamiseks soovitan kasutada saumikserit ning lasta segu millekski ketšupisarnaseks - suured tükid võivad jääda meid segama edasise käigus. Sest ega ma ju ainult tollest marinaadipõhja taaskasutamisest rääkida tahtnud. Edasi läheb lugu palju põnevamaks:)

Nüüd tõsta tõsta see saadus kõrvale ning võta teine pann. Või pada. Või noh mis sul seal pliidi kõrval just käepärast on, aga olgu ta ikka tiba suurem kui mõni munakeedutotsik! Sest vaat - roog, millest nüüd juttu tuleb maitseb eriliselt hästi. Umbes sama eriliselt nagu nimigi - fideua. Ning seetõttu saagu teda palju!

Too hispaaniapärane - täpsemalt Valencia-pärane - panniroog on eriskummaline mitte ainult oma kõlalt, vaid ka valmistamise alghetkelt.

Alustuseks võta niitnuudleid. Ning prae neid. Jah, ma ei teinud nalja - aja pann koos törtsu õliga kuumaks ning prae! Justnimelt, keetmata nuudleid!!! Kõlab veidralt, kuid usu, selline eelpruunistamine anna noile taignajupikestele sootuks teise meki ... ning pealegi, me ei hakka ju vaidlema Valencia seltsimeestega, ega ju?

Kui nuudlipoisid hakkavad su hoolika segamise käigus pruunistuma, sumata pannile toosama tomati-sibula segu, millest enne juttu oli. Sega põhjalikult ja prae taas minutike. Nüüd alles lisa vett. Ei, mitte nii palju, nagu sa paneks keetmise puhul. Võta esialgu klaasike. Hiljem võid lisada, kui tarvis, kuid mitte liiaga. Soovitan nüüd pann kaanega katta ning tuli väiksemaks keerata!

Meie ülesandeks on saavutada hetk, kui nuudlid on kogu vedeliku endasse imanud ning on parasjagu pehmed. Ega siin täpseid vahekordi öelda saa, sest iga nuudel on erinev ning kuumus ja isegi õhuniiskus mängivad siin oma rolli. Peamine, et tulemus saaks sinu enda silmale meeldiv - mitte lögaseks keedetud/sõtkutud, kuid mitte ka pulkkõvad ja klimpis peavad need nuudlid jääma. Mingeid maitseaineid enam lisada vaja pole, kui kasutasid tomatikastme tegemiseks toda marinaadi põhja. Kui aga pruukisid lihtsalt purgist kougitud tomatipastat, siis pead seda mõistagi tegema.

Valencias lisatakse roale tegemise käigus kõikvõimalikke mereande - valge kala tükikesi, krevette ja karpe. Või ka kana. Või ... no ühesõnaga mida hing ihkab ning mis jõuab koos nuudlitega samal ajal küpseks saada. Sina ei pea seda tegema, sest ausalt öeldes saab tulemus piisavalt hää, et teda ka niisama vohmida. Või mingi lihatüki kõrvale serveerida. Põhimõtteliselt võid ka selle kraami seism jätta ning hiljem külmalt süüa ... kuid seda on raske teha, sest võimas lõhnapilv su ümber meelitab kõik lähikonsed kohale. Ning ega isegi ei tahaks enam vesistada, vaid võtaks ühe taldrikutäie fideuat.

Mis meil siis vaja läks?
- tomatipastat nii umbes paari supilusika jagu;
- nuudleid mõni suurem peotäis;
- törts õli;
- paari klaasi jagu vett;
- lisandeid sinu maitsele vastavalt (kuid tuletan meelde, et Valenicas on nendeks mereannid).

Maksumust ei suuda ma seekord arvutada - kõik sõltub sellest, mida sa roa valmistamiseks kasutad. Kui kalleid merande, siis on hind üks. Kui aga lihtsalt nuudleid ja tomatikastet, siis sootuks teine või õigemini pea ei midagi. Valmistamisaeg ei lähe üle veerand tunni - minutit viis ettevalmistustöödeks ning u 10 minutiga on nuudlid igal juhul valmis. Ning tulemuseks saad suure pannitäie imehästi lõhnavat ning suisa suus sulavat rooga!