Tuesday, August 16, 2011

Gemüüse nr.5 ehk viieviljahoidis

Miks gemüüse? Aga minu jaoks on see sõna lapsepõlvest saadik tähistanud kõike värsket ja taimset ning seda ka purkipandult. Ja miks nr.5 - aga lihtsat selles hoidises saavad kokku viis köögivilja, igatühte üks kilo - seega siis kokku viis kilo viite vilja. Ehk siis "viivkordviis" :)

Aga tühja nendest viitest, te parem mõelge, kui kena see kõik juba ette välja näeb! Sibul, porgand, suvikõrvits, paprika ja tomat. Ning mõistagi punt maitsemuru ja pea küüslauku. No kas ei tule silme ette Härra Hilissuvi ise, lahke ja naeratav? Või siis muhe ning lopsakas Proua Varasügis? See on juba maitseküsimus, kes näeb siin veel suve, kes juba lähenevat sügist. Klaas pooltäis või pooltühi ... ja need muud tähendamissõnad:)

Tegu ise häbematuseni lihtne. Võtke igat mainit köögivilja üks kilo. Ning kindlasti üks korralik suur pott - sihandne mis põhja ei kõrvetaks. Läigatage potipõhja nii umbes sada grammi õli ning pange kuumenema.

Noh ja nüüd järgneb kogu selle lihtsa asja kõige keerulisem osa, kui nii võib üldse öelda. Ehk siis puhastamine-tükeldamine. Ja järjest potti uhamine, sest täpselt toorainete valmimise tempos tulebki need järjest potti laduda. Ikka algul sibul, siis porgand, suvikõrvits, paprika ning lõpuks tomat koos küüslauguga. Noh ja kõige viimaks maitsemuru ning sool-pipar-ürdid.

Kuidas seda kõike teha, ei või mina teile mitte ette kirjutada. Kellele meeldib jämedam konsistents, võib vabalt nt sibula üsna rohmakate tükkidega lõigata ning porkna lihtsalt seibistada ... ülejäänud komponendid keevad nii ehk teisiti üsna pudruks. Mina kasutasin sõber köögikombaini abi - lihtsalt lasksin puhastamise järjekorras köögiviljad klibuks ning kummutasin potti. Tulemus jääb sel juhul üsna peenetükiline kuid siiski struktuurne. Kellele meeldib veelgi sumedam variant (selline vana hea "kabatškovaja ikra" sarnane), suristab lõpus saaduse veel saumikseriga läbi - olen ka ise nii teinud ning ega tulemus kehvem saa, lihtsalt teistsugune!

Mil moel maitsestada - see sõltub jälegi nii fantaasiast kui maitsest, rääkimata köögikapi sisust. Minule meeldib krehvtisem variant, sestap uhasin seekord sisse nii ühe india maitseaine pakikese kui ka törtsu tulist adzhikat. Aga olen teinud ka eri pipardega mängides ja lihtsalt rohkete maitsemurudega.

Lühidalt tegemisõpetus: köögiviljad järjekorras potti nii umbes viieminutiste vahedega (niipalju teil kulubki järgmise portsu puhastamise-tükeldamise peale). Järjekord: sibul, porgand, suvikõrvits, paprika, tomat koosküüslauguga. Kui kõik koos, laske aeg-ajalt segades nii u pool tundi keeda, lisades soola-pipra-maitseained ning kõige lõpus pundike hakitud peterselli või kinzat (tilli pole mõtet panna, see kaotab kuumutades oma väärtuse).

Minul kulus ära:
- 100 gr õli
- kilo sibulat
- kilo porgandit
- kilo suvikõrvitsat
- kilo paprikat (soovitavalt punast, värvi jaoks!)
- kilo tomatit
- pea küüslauku
- punt peterselli
- kolm supilusikat soola
- peoga vürtse ja ürte (seekord India valmissegu ja adzhikat)

Tegemine võtab aega umbes tunni. Maksumus tuleb ca 7.-EUR, kuna köögiviljad on ju hetkel nii odavad (nt suvikõrvitsat saab mõnikord turul lausa -50 senti tükk sõltumata kaalust). Tulemus - kui panna pooleliitristesse purkidesse, siis 6-7 purki kindlasti ja jääb nosimiseks ülegi.

Milleks seda edasi pruukida - kas niisama söögiks koos tüki leivaga, lihakõrvaseks, supipõhjaks vms, see on juba vaba valik. Minul see gemüüse igatahes seisma ei jää:)
-----
pildi aga näppasin rõõmsalt Postimehest ... no pole ma suurem asi toidupildistaja:)