Sunday, March 17, 2013

Mandariinikalkun



Puuviljamahl on punase liha hea kaaslane. Veel parem kui see on mitte lihtsalt mahl, aga mahlane puuvili ise. Minu potis said seekord kokku kalkuni kintsuliha ja mandariin ... sihuke hapukam ja särtsakam. Ja see kooselu sai hea, ehkki lühike :)

Maxima poeketis leiab mõnikord üsna mõnusaid pakkumisi. Seekord jäi silma kilone pakike kalkuni kintsuliha. Noh ja mandariinid nägid ka nunnumad väja kui muidu ... sihukesed pringid ja jurakad. Kõik muu sündis juba iseenesest.

Kodus ajasin sügavama poti törtsu õliga särtskuumaks ning kupatasin sinna ampsukateks lõigutud liha. Oleks hea, kui lihatükid ei katakse potipõhja liiga tiheda kihina, muiud ei toimu pruunistuminst, vaid liha hakkab kohe omaenda mahlas hauduma. Ja uskuge mind, mahla on selles lihas päris parasjagu!

Kui liha on esmase jume peale saanud, võib kuumust vähendada ja potile kaane peale panna. Nüüd on paraasa aeg  asuda muid lihale seltsiks minevaid jubilaid tükeldama. Seekord piirdusin vaid elementarsega – üks porruvars, kaks sibulakest ja kaks küslaküünt ning tšillikuan. Tšillliga on sihandne värk, et kes tulisust armastab, võib hakkida koos semmnetega ... aga pelglikumad isendid võivad ennem seemnde välja kaurida. Ah et kuskohast talvisel ajal tšillikaunu võtta? No ma ei tea, Tartu vanas turuhoones on need küll olemas  - kui sea poolt sisenedes kohe vasakule keerata ja rea lõppu kõndida.

Summisin need maitsetaimed hakiutna kaane alla lihale manu ja läksin mandariine torkima. Soovitan neid kohe rohkem ette võtta, niikuinii sööte pooled kohe tegemise käigus ära :)

Kui juhtuvad seemneta mandariinid olema, on mäng imelihtne – koori ja tükelda. Kui aga on seemnejupikesi sees, siis soovitan tükkideks lõigutud viljaliha panna madalasse kaussi ning lükata tükid kahvliga laiali – nii on mugav seemneid, välja nokkida, mahl ei voola laiali nagu lõikelaualt ning ega tükkide suuruse ja kuju pärast ei pea muretsema ... niikuinii läheb potis kõik üsna ühtlaseks mudruks.

Nüüdseks on liha koos seltsilistega juba u 15 min podisend, ongi paras aeg mandariinike ja ka sipsuke soola lisada. Võib ka teelusikajagu mett panna, kui on soov karameljamat kastet saada liha ümber.

Noh ja nüüd polegi muud kui u 10-15 min veel oodata, senikaua kiirelt riis valmis keeta ja salat miksida ... aga no see on juba teie mure, mida te liha kõrvale panete.

Minul kulus seekord ära:
- kilo kalkuni kintsuliha
- porruvars
- kaks keskmist sibulat
- kaks suuremat küüslauguküünt
- tšillikaun
- kaks jõmakamat hapumat mandariini
- teelusikajagu mett
- sipsuke soola

Ajakulu: kokku läks ehk pisut üle poole tunni. Maksumus ... arvan et jäi 8-9 euro piiresse. Tulemus: neljale inimesele piisab sellest lihakraamist riisi ja salati kõrvale küll ja küll.