Saturday, March 10, 2012

Kõigekergem boršš

Kui hing ja ihu nõuab kergemat toitu, siis pole supist paremat! Ja taevake, kui maitsvaks võib ühe sihandse leeme tuunida.

Võtsin siin eile üht säärast supikest teha. Igasugune toidutegu algab minu jaoks ikka sibulist - hakid ära, paneb pannile tilga õliga ja siis hakkad vaatama, mis veel juurde kallata. Korvikesest vaatas vastu sellerivarte punt - noh hakkisin siis kaks varrekest sedagi. Peajagu küüslauku kah. Ja kõik ikka samasse pannile. Praadisin kerge jume tekkimiseni ja panin siis kaane alla väiksemale tulele hauduma.

Nii umbes 10 minuti pärast kummutasin samasse klaasijagu hapukapsast - siukest porgandisegust ja üsna krehvist. Boršisupil või seljankal peab ikka seda va happekest korralikult sees olema, muidu jääb asi lamedaks. Uuesti kaas peale ja kümnekonnaks minutiks edasi madalal tulel sahisema.

Senikaua puhastasin ja hakksin tubli keedupeedi ribakesteks - umbes kapsaribadega ühetaoliseks. Ehkki supis ei tundu sellised proportsioonid kuigi olulised, on see minu meelest siiski hea tava.

Noha ja lõpuks ongi käes see hetk, kui aeg teisele tulele supipott panna. Muidugi võib kogu tegu kohe potipõhjas sooritada, aga mulle lihtsalt meeldib sibulat pannil pruunistada - kuidagi mugavam näib nii. Potipõhja kummutasin purgikese letšot - jällegi peenikeste paprikaribadega, mitte suurte latakatena, nagu nad tihti kipuvad olema. Loomulikult võib paprika samuti koos muu kraamiga ise hautada ja lihtsalt tomatipastat lisada ... aga noh seekord tuli lihtsalt sedamoodi.

Kui see kraam kenasti podisema hakkas, lisasin peedi, kummutasin pannisisu ja kallasin veel liitrikese keevat vett peale. Sool-pipar ja loorberileht. Lased kogu kraamil keema tõusta ja ... valmis ongi. Aga võib ka kauem keeta. Ja veelkord hiljem kuumaks lasta - säänne supp läheb seismisega ainult paremaks. Ainult ega ta sunnik ei kipu potis püsima. Ära kulub kuidagi imekiirelt :)

Tarvis läks seekord:
- üks suur sibul
- küüslaugupea
- kaks sellerivart
- klaasijagu hapukasast
- suur keedupeet
- purk letšot
- õli, sool, pipar, loorber
- vesi :)

Maksumus kogu kraamil hinnaguliselt 1 euro ... noh maksimum kaks. Ajakulu: poolt tundi. Tulemus - neli tublit taldrikutäit ülikerget ja imemaitsvat ning südamlikult punast suppi.

No comments:

Post a Comment