Sunday, May 10, 2009

Fooliumikana

Uhhuu ja juhhuuu! Grilliaeg on lõpuks käes!!! Tegelikult juba jupp aega ning ühtteist on selle va söepanni kohal kordagi saadetud, kuid pole mahti olnud kribada. Olgu siis üks kiire ja lihtne asi kähku kirjas.

Grillimine jääb ses mõttes kõikse ausamaks toidutegemise viisiks, et igamees jääb siin ikka ise vastutavaks. Ei ole miskit ahju, mis midagi kas ära kõrvetab või tooreks jätab - muidugi kui me räägime ikka vanast heast söegrillist. Kõiksugused mooduvärki gaasi- ja elektrigrillid võtavad asjalt selle eheduse- ja suitsumeki ära.

Kuid ka tujukate süte peal saab asju lihtsamaks ja mugavamaks teha. Kindlaim nõks selleks on fooliumis küpsetamine. Sel moel saab valmistada kõike alated juurikatest kuni vintskeima lihani. Ole ainult mihkel maitsestama ja enam-vähem õiget aega silmas pidama.

Seekord sai tinapaberi sisse keeratud kana. Kaks pontsakat tervet koiba said ennem endale selga pisut adžikat, terake soola ja oligi kõik. Keerasin kanakoivad kolmes kihis skafandrisse ja kuni salatit hakkisin ning grilli käima sussutasin, oligi paras aeg marineerimiseks ümber saanud.

Kuna kate sai kolmekordne ja koivad ise kopsakad, lasin neil mõlemalt poolt pool tundi susiseda, kenasti grillikaant irvakile säädides - et kuumus paraks ja pikk püsiks. Kuna poissloomad pole suuremat kanakoiva fännid, siis lasksin lõpupoole ka toorvorstikesi (neid va lambasoolseid) üle süte ning söömaaega võis alata. Lihaolluse kõrvale toorsalatit ja kamakas rebitud puri't (seda gruusiapärast lapikut ahjusaia) ninng rohkem pole õnneks vajagi. Nojah, minul muidugi täiustas seda Tartu tehase kesvamärjuke, kallil kaasal siidrike, poistel mahl ja tükk aega polnud muud kuulda kui notsutamist.

Lihtne, kas pole? Küllap jõuan suve jooksul nii mõnagi põnevamat valmistada-kirjeldada, kuid alustuseks hea seegi. Hääd grilli-hooaega!

Koostisained:
kaks kanakoiba
maitsestamiseks adžikat ja soola
mässimiseks mõlemale pool meetrit fooliumit

Küpsetusaeg: kindlasti mitte alla 15 min kummaltki poolt, aga ka mitte üle 30 min - ehk siis kuni tund. Maksumus - nojah ... ehk läks kokku 30.-EEK? Või isegi vähem.

No comments:

Post a Comment