Friday, September 24, 2010

Õuna-mandariini-moos

Sügis on. See tähendab, et aeg-ajalt kukub puu otsast. Ja mõnikord suisa pähe.

Seekord kukkus sülle. Kaudses mõttes. Lihtsalt toodi kotitäis õunu. Antoonovkaid, klaare ja miskit veel. Kõik need, mis parasjagu alla kukkunud.


Eelmisel päeval olin ostnud kilokese mandariine. Vaatasin nüüd neile kahele kotitäiele otsa ja leidsin, et võiks ju küll. Esimest korda elus moosi teha või nii. Seni on moositegu ikka abikaasa päralt olnud, aga olin hetkel üksi kodus ja tegemisetuhin sehen.


Nii siis. Puhastasin ja tükeldasin. Antonovkad peenteks seibideks, muud õunad suuremateks jubilateks. Mandariinid juhtusid õnneks üsna seemnetud olema, nii et nendega läks õite lihtsalt - koor maha ja tükkideks.


Pott tulele, viljad ja suhkur sisse, veidi keetmist. Lõpuks lasksin saumikseriga surrrrrdi potist läbi ja valmis solberdus purki. Ahjahh, purgid kuumutasin tilga veega mikrouunis läbi - peaks vast käima küll?


Tarvis läks seega
:
- kilo tükeldet õunu;

- kilojagu tükeldet mandariini;

- kilo suhkrut.


Ajakulu:
kümmekond minutit puhastamiseks-tükeldamiseks, ca 15 minutit keetmiseks. Maksumus: kui oleks õunad ostnud, oleks kogu kraam läinud maksma ehk nii 70.-EEK. Tulemus: u kaks + liitrit moosi. Oi kui kaunilt kuldset ja niiiiii nämmat - kerge mõrkja alatooniga zuuuurepärast pannukakõrvast.

Pildiks panen hoopis ühe lugemisharjutuse ... ausõna, mitte minu tehtud :)

No comments:

Post a Comment