Saturday, June 30, 2012

Ehmatavalt ilus liha :)

See postitus saab olema kindlasti üks veidramaid, mida ma kirjutanud ... nagu ka pealkirjast aimata. Nimelt hautasin ma eile loomaliha. Selline tavaline korralik umbes kilone kintsutükk vana ja tihket veist, mis peale korralikku hautamist maitseb imemõnusalt.

Tegin seekord aga ühe tavapärasest erineva liigutuse, mis andis erakordse tulemuse. Lõikasin liha nii umbes sõrmejämedusteks viiludeks nagu ikka ja panin poti põhja pruunistuma nagu ikka. Kuid kui saabus aeg kallata peale hautamisvedelik (tavaliselt lihtne vesi, millesse maitseks uputad hiljem meelepäraseid juurikaid ja muud muru), tegin midagi tavatut. Nimelt kallasin potti pool purgitäit marineeritud piparde vedelikku. Ja tuli välja, et see muutis tulemuse ootamatult.

Ammu teada efekt, et toiduaine värvi säilitamiseks kuumutamisel tuleb sellele lisada midagi happelist, toimis nüüd ka liha puhul. Peale paaritunnist madalal tulel hautamist liha vedelikust välja õngitsedes olin äärmiselt üllatunud, kui liha nägi välja ... läbiküpsenult toores! Kena punane, tihke koega - ja samas maitselt õrn ning suuslagunev.

Tegin ju kõike muud nii nagu ikka - sibulad-küüslaugud-sellerid-porgandid jm ürdid, sool ja pipar pealselle. Kuid kui tavaliselt pika haudumise järel loomaliha tumeneb, siis seekord nägi ta välja kaunilt ... kuid samas ehmatavalt tumepunane!

Vot sihuke avastus :)

No comments:

Post a Comment