Monday, July 11, 2016

Kalkun tomati ja kartuliga

Mõnikord juhtub nii et kodus polegi baastoiduaineid. No ma pean silmas sibulat ja porgandit, mis on enamiku pajaroogade selgroog :)

Sai just turul käidud ja kott head-paremat täis ahnitsetud, aga näe nood kaks asjakest läksid meelest. No mis teha, kui meie hea-turu-periood on niiiiii lühike, et siis jooksevad silmad kõigele muule laiali. Aga ega siis hooletusest jää roog tegemata ... ja mõnikord juhtuvad niimoodi need mõnusaimad tuletised.

Kui kalkunikoivaliha on ostetud ja pajaroog silme ees, siis tuleb see ära teha, saagu või seitse. Nii siis sündigugi. Ja saagu ka mitmed muud "ainuõiged" reeglid rikutud.

Kalkuni kintsulihake sai tükeldet ja läks otse külmale pannie. Jah, lugesite õigesti - ei mingit eelkuumendatud panni ega suitsuvinega õli, lihale koorikusäristamist ega midagi. Külmale pannile, madalale tulele ja kohe kaan peale. Las ajab oma mahlakest välja ja haudub samas.

Samal ajal sai tükeldada pundikest peterselli pool kaunakest tšillit. Kaks suuremat tomatit käisid kah jämedalt noa alt läbi, üks kollane ja teine punane, noh nii värvi mõttes lihtsalt. Ja ei mingit tomatinaha eelkoorimist seekord. Suvistel kohe-söömis-tomatitel pole pealegi see nahk nii paks, et hakkaks toidus häirima.

Liha jõudis u 15 minutiga oma mahla välja lasta ja jõuda vaikse pruunistumiseni, kui pannile läks klaas vett, maitsemuru ja tomat. Kaas jällegi kõmdi peale ning las ta olla veel u 5-10 minutit, kuni ka tomat oma mahlad vallandab.

Noh ja nüüd ongi aeg viimase sammukese käes. Sipsuke soola pannil ulpivasse leemekesse ja samasse lähevad noored väikesed kardulapoisid. No kas peab üleüldse ütlema, et ei mingit koorimist? Ja kui näeb välja piisavalt viisakas, ega siis pea ka pesema ... noh liiva just ei taha hamba all tunda, aga kõik need lahtised koorehõljumid ei tee miskit halba.

Kartulikesed tuleb küll veidi üle patsutada, et nad kenasti ühtlase kihina kõike kataks ja poolenisti leeme sisse vajuks. Ja ega nüüd pole muud kui 15 min oodata ja valmis see kraam ongi ... vaata ainult aeg-ajalt et kartulid üle ei hauduks ning mudruks ei muutuks.

Ja kassssa tead kui hea see üdilihtne kraam saab? Lõpuks võid veel puhtalt ilu pärast muru peale hakkida ning kausikestega lauale anda - kui potiga ette anda võib rüselemiseks minna :)

Ära kulus:
- pool kilo kalkuni kintsuliha
- pool tšillikauna
- kaks suurt tomatit
- punt peterselli
- kilo värsket koorimata kartulit
- maitse järgi soola

Ajakulu: u 45 min. Maksumus: 5-6 eurot. Tulemus: pannitäis pajarooga, millest neli inimest söövad kõhu punni
------------
pildi laenasin siit, loodan et autor ei pahanda :)

No comments:

Post a Comment