Friday, July 8, 2016

Škmeruli

No kas arvasite nimetusest juba ära, mis rahva köögist see toit pärineb? No muidugi Gruusiast, kuskohast siis veel.

Tegemist on äärmiselt lihtsa ning samavõrra maitsva toiduga, millega saab hakkama ka kõige algajam kokkamishuviline. Nagu ikka, pole olemas ühte ja ainuõiget retsepti, kuid põhiolemus kõlab nii - praetud kana, mis on üleküpsetatud piima-küüslaugu kastmes.

Kanal ja kanal on mõistagi üüratu vahe, kuid laias laastus käib asi järgnevalt. Kana tuleb üle panni lasta kuni kuldse koorikuni, seejärel panna mingisse ahjunõusse, kallata üle küüslauguse piimaseguga ning küpsetada kuni lõpliku valmimiseni.

Osad retseptid väidavad, et kana peab olema ilmtingimata terve, soovitavalt tibuohtu tegelane. Noh et lõikad ta siis kas nö liblikaks või tükeldad jõhkralt neljaks ja toimetad edasi. Teised soovitavad kasutada toidu põhjaks koibi või poolkoibi, kolmandad veel midagi. Igatahes üks mis selge - kondi peal olev liha saab kordades maitsvam kui lihtsalt kuiv rinnafilee.

Mismoodi maitsestada selle roa teist põhitegelast ehk küüslaugu-piimakastet, on jällegi lõputute fantaasiamängude tallermaa. Piim ja/või rõõsk koor ning küüslauk on küll kohustuslikud, kuid edasine ... kõigi mägede nimel, maitsestage nii nagu meeldib! Gruusiapärasuse mõttes võiks kasutada rohelist koriandrit ja sama taime kuivatatud seemneid ... aga kui ei taha või ei ole, siis ei pane. Khmeli-suneli on kena küll, aga võib rahulikult panna mingit muud ürdisegu. Vürtsikus ja soolasus on üleüldse sügavalt individuaalne.

Aga mis siin ikka, räägin siis kuidas mina tegin. Neli kopsakat kanakoiba läksid kõigepealt pannile, said siraka suuremat kuuma mõlemalt poolt, siis aga keerasin tule väiksemaks ning panin rasvapritsimise vältimiseks sõel-kaane alla pruunistuma. Nii umbes 10 min ühelt ja sama palju teiselt poolt. Mõistlik oleks peale esmast pruunistumist mingit soolasegust maitseainet peale riputada, et maitsestumine peale hakkaks (juhul kui te polnud nii virk et kanakest ennem kuiv-marineerida).

Kuni linnuke pannil kulda peale korjas, panin praeahju huugama ja asusin piimasegu ette valmistama. Pakike rõõska koort ja klaasike piima kõigepealt ahjuvormi põhja ... ahjaa, soovitan mingi veidi kõrgemate servadega vormikese võtta, et kuumenemisel vahutama kippuv piimasegu üle äärte ei pludiseks.

Keskmine pea küslat käis kiirkoorimise koolitusest (noaküljega laiaks ja koored eemale) läbi ja sai jämedalt hakitud. Kuna järelküpsemise ajaks plaanisin ligi 40 min, siis polnud vajadust peen-hakkimiseks.

Kindzat ehk koriandrit polnud parasjagu kodus, seega läks kasutusele sugulastaimeke ehk harilik petersell. Korralik pundike noaga peeneks ja piima sisse. Sorti pipart ja teist ürdisegu ... ma ei hakka neid siia isegi kirja panema, sest ausõna ei taha tekitada mingit kinnismõtet nagu PEAKS just maitsestama nii või naa. Aga soola peab panema, sest piim neutraliseerib muidu toidu lamedaks.

Nonii, nüüd on ahi juba äkiline ja kanapiiga reiekesed pannil kauni päevituse saanud. Koivad lähevad piimaseguga täidetud vormi, samasse kallan ka kogu pannile kogunenud leemekese ... ja ahju nad läevad. Vedeliku tase peaks olema umbes selline et pool lihast saaks kaetud.

Nüüd on vähemalt 20-30 min hooletud. Seejärel oleks mõistlik kanatükkidel poolt keerata, et ülemine pool saaks maitsestud ja alumine ahju-jumet koguda. Ning veel 15-20 min ja valmis kogu värk ongi. Pakkuda tuleks mägede kombel ehk kurgi, tomati ja sibulavartega (st ilma mingi kardulase vms ballastita).

Parim on panna kraam samas ahjunõus lauale ja lasta igaühel ahnitseda ülimaitsvat kastmekest oma koivale peale. Portsjoni kaupa serveerides mõistagi peab pidama silmas et parim osa on soustis, seega tuleb iga tükk ohtralt üle kallata ja anda juurde gruusia saia puri tükike, et see maitsev ilu taldrikult kätte saada.

Vaja läks:
- kilojagu kanakest (antud juhul neli koiba)
- 200 ml kohvikoort ja klaas piima
- pea küüslauku
- punt peterselli
- soola-pipart-ürte

Ajakulu: praadimisele u 20 ja ahjus küpsemisele 40 min. Maksumus: u 4-5.-EUR. Tulemus: 4 prisket koiba ehk neli ruik-rahulolevat kodanikku.

-----------
pilt võetud siit

No comments:

Post a Comment