Sunday, December 16, 2018

Kartulipannkoogid kikerhernejahuga

Kulinaarsel maailmakaardil saab ilmselt suurrahvastena ära märkida need, kelle nimega haakub
mingi toit. Noh nii nagu soomlastega nt karjala pirukas ja leedukatega tsepelliinid. Valgevene on sellele kulinaarsele gloobusele märgitud päikeselaadse draniki-kujulise märgiga.

Draniki ehk kartulipannkoogid on üks imeliselt lihtne ja koduselt toitev kraam. Võtad aga tuhli, riivid ära ja lased üle panni - sellega saab hakkama ka kõige paadunum köögipõlgur, kes muidu jääb isegi munakeetmisega hätta.

Või noh, eks siingi ole oma väikseid nippe ja erinevaid koolkondi. Et kas ikka sibulat tuleks lisada või mitte? Aga muna, kuidas siis sellega jääb? Kui kaua nõrutada? Ja missugust jahu eelistada? Aga muskaatpähkel?

Läks juba segaseks, eks ole? Et lubati alguses ainult kartulist rääkida ja jõuti juba mingi kuuekorruselise retseptini, pffff. No mida värki!

Aga tegelikult taandub asi ikkagi kartulile. Vaata ega siis ju keegi ei tea, kui vesine-maitsetu kardulas kellegi köögis parasjagu leidub ja missugused on toidutegija maitseelistused. Mõni kartul laguneb kuumutamisel molekulideks, teine püsib aga riivituna ise mütakana koos ilma mingi jahu lisamiseta. Mõnest nõrgub välja pangetäis vett, kolmas on aga vaid kergelt niiske.

Mina räägin sellest, mida ise seekord tegin. Retseptiks seda ei nimeta, pigem ühe inimkatse kirjelduseks.

Et köögikombain oli parasjagu otsad andnud, siis võtsin vana hea käsiriivi ja sügava kausi. Peenema riivi peal lasksin mudruks mõned küslaküüned ja sibulakesed. Jämmmeda riivikülje pealt käisid läbi kartulid. Sool-pipar. Ja jahu.

Jahuks aga kasutasin oma viimase aja lemmikut - kikerhernejahu. Kõikvõimalike soolaste roogade puhul asendab see imetabaselt kahte komponenti, mille suhtes osad koklased tänapäeval tõrksad on - munad ja nisujahu. Et kui teid on tabanud soov - olgu siis sisulistel või usulistel põhjustel - vältida gluteeni ja loomseid produkte, siis tuleb kikerhernejahu appi. Sellest saab teha nt imelihtsaid tortilla-laadseid pannukaid jne, kasutades ainult jahu ja vett. Aga mitte sellest pole me täna tulnud siia rääkima.

Noh ja nüüd polegi muud kui summi see kõik segamini ja tõsta lusikaga pannile. Pannkook ju ikkagi. Ainuke nõks on see, et kuna tegu pole vedela taignaga, siis pead tsibaruke vaeva nägema, et lusikatäiest kartulisegust panni peal võimalikult ühtlane ja õhuke koogike vormida - ikka selleks et kraam kiirelt ja ühtlaselt läbi küpseks ning seest vedelalt taignaseks ei jääks.

Ära kulus seekord:
- kuus keskmist kartulit
- kaks sibulat
- neli küüslauguküünt
- kaks kuhjaga supilusikatäit kikerhernejahu
- soola-pipart-maitseaineid vastavalt soovile
- praadimiseks õli
- serveerimiseks hapukoort.

Ajakulu: ettevalmistuseks u 10 minutit, kolme pannitäie praadimiseks u 15 min. Maksumus: 2-3 eurot ehk? Tulemus: kausitäis soolaseid pannukaid, millest piisab lõdvalt 4-le.

No comments:

Post a Comment