Friday, January 1, 2021

Tortilla-pirukas

Aastavahetus on üks neid kordi, kui toitu lihtsalt peab üle jääma, kas pole? Noh teate küll see vana rituaal või komme, et laud peab jääma kaetuks kuni hommikuni. Segu uskumusest majavaimudesse ja esivanemate hingedesse, kes sel moel saavad tulla kah pidusöögist ja soojusest osa saama jne.

Aga mitte see taust pole oluline, vaid alatine küsimus, et kuidas neid jääke kõige laisemal ja mõnusamal moel ära kasutada. Eks igaühel ole oma nipid, aga üks lihtsamaid on see - olgu sul alati käepärast paar tortillat! Või noh, lavašš täidab kah selle ülesande ära. Avatud pakk püsib külmikus kenasti kuni nädalakese, ilma et nende lameleivakestega midagi juhtuks.

Vormistad nüüd siis ahjuvormi seestpoolt kas küpsetuspaberiga või määrid õliga, vahet pole - peamine et vormi sisse pandav ei haakuks seinte külge. Sätid tortillad mööda vormi põhju ja seinu laiali, vajadusel kääridega aidates ja liigselt üles kerkivaid ääri trimmides.

Täidad nüüd tekkinud pesa enam-vähem omavahel sobituvate toidujääkidega, kallad peale munasegu, riputad pinnale riivjuustu ja virutad kraami ahju. Juhul kui leidub mingeid aromaatseid ürdikesi / pitsamaitseainesegu, siis raputad seda kah muidugi juurde, et ikka köögist häid lõhnu nõrguks.

Sõltuvalt selle lahtise piiraka paksusest küpsetad 20-40 minutit, kuni juust pealt kuldpruun ja valmis ongi. Lased suti jahtuda, lõikad lahti ja sööd täpselt siis, kui organism niipalju käima läheb, et tahkem tükk toiduks sobib.

See polnud nüüd küll mingi retsept, võite hämmeldunult noriseda. Noh ei olnud jah, see on lihtsalt selline laisa päeva nipikene, abiks rammestunud ajule :) Krõbedate servadega, suurepäraselt väljanägev, isuäratavalt lõhnav, mugav ja maitsev algus aastale igatahes!

No comments:

Post a Comment