Monday, January 11, 2010

Karjase pirukas

Või siis inglise pirukas või kuidas iganes seda lihtsat, ent oivalist rooga ei nimetata. Või siis veiderdamisi öeldes võiks see kõlada Äraspidi pitsa, kuna tainas pole mitte all, vaid keskel. Ja see pole ülse mitte tainas, vaid kartulipüree.

Legendi järgi olla see Briti saartelt pärit ahjutoit muutunud USA's populaarseks Suure Depressiooni aegu, mil restoranides käimise asemel hakati ise kodus süüa tegema ning märksõnaks kujunes kokkuhoid. Vaatamata taolisele taustale on tegu vägagi toitva ja suurepärase roaga, mis iga kell sobib ka koduse pidulaua ehteks.

Kolmekihilise küpsetise alumine korrus koosneb mingist hästimaitsestatud lihast lisanditega. Ei ole vahet, kas pruugite selleks mõnd linnu- või looma- või seahakkliha. Taimetoitlane võib selle aluse isegi sojahakklihast teha, arvan, et see annab sama tulemuse.

Teiseks korruseks laotakse vormi põhja kas kartuli- või segapüreed (nt kartuli+pastinaagi+selleri vms).

Kolmandaks läheb peale riivjuust ning taaskord pole vahet, kas pruugite selleks peent parmesani või kõvakskuivanud Eesti juustu tükikest.


No ja mida siis ikka teha juustuga kaetud vormiroaga? Ikka ahju ja nii umbes pooleks tunniks küpsema - sõltub kuumusest ja vormi suurusest. Tähtis on vaid, et juust pealtpoolt kenasti kuldseks tõmbaks.

Mina tegin nõnnamoodi.

Hakkisin ja praadisin pannil suure sibula, kaks keskmist porgandit ja paar küüslauguküünt koos umbes 400 grammi hakklihaga, valmimise viimases staadiumis segasin sisse tomatipastat, pitsamaitseainet, soola ja sidrunipipart. Enamasti soovitatakse ka hernest segusse sisse panna, kuid minul seda hetkel kodus polnud.

Nuiatasin poole kilo jagu keedukartuleid ja -kaalikaid püreeks, segades sisse pisut võid ja tavapärasest vähem piima - puder ei peaks liiga vedel olema.


Riivisin u. 100 grammi juustu, puistasin kõik üle ja lasksin ca 200-kraadises ahjus olla 30 minutit.


Vaja läks
seega:

põhjaks

- sibul-porgand-küüslauk

- hakkliha kuni pool kilo

- tomatipasta või ketšup

- sool-pipar-pitsamaitseaine


vahekihiks
- poole kilo ringis kartuli (või kartuli-kaalika vms) püreed


pealmiseks kihiks

- sada-paarsada grammi riivjuustu


Valmistamisaeg
: kuni 15 minutit ettevalmistamiseks ja pool tundi küpsetamiseks. Maksumus: umbkaudu 50.-EEK. Tulemuseks: nelja-kuue inimese ports.

No comments:

Post a Comment