Sunday, January 17, 2010

Kodujuustu-jogurti kook muretaigna põhjal


Enamasti ma ei mõtle poodi või turule minnes, et ahahhh, tahan teha seda toitu ning selleks on vaja neid-ja-neid asju. Kuid seekord mõtlesin. Ja välja tuli ikka teistpidi. Ehk siis nii, nagu alati - olid käes mingid materjalid ning vaatasin, mida saab kokku keerata.

Mõtlesin teha pirukaid ning otsisin selleks leht-tainast. Kuna oli pühapäeva pärastlõuna, siis vastavas turuletis oli järgi ainult muretainast. Hmhh, kallim ta ju on, aga olgu. Võtsin ära, et küll midagi ikka saab.

Kodus selgus, et tegu oli magusa muretaignaga. Niiii, no teeks siis nt kohupiima plaadikooki? Aga pagan küll, külmikus polnud ka kohupiima. Küll aga leidus kodujuustu. Noh ja nii samm sammult sündis järgmine tegu.

Küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile mötsisin laiali muretaigna - ikka nii, et ka seinad saaks kenasti püsti, et oleks kuhu sisse täidet valada. Tuli vast 2-millimeetrise paksusega kate. Asetasin selle põhja peale kihi küpsetuspaberit, millele raputasin ube - et põhi väga üles ei kobruks - ja 180-kraadisesse ahju.

Suuremas kausis lõin seni vahule 3 muna. Ehkki tean, et valged ja kollased peaks eraldi summima, ei pidanud seekord sellist solberdamist vajalikuks. Kena vahuse kraami sisse läks tops kodujuustu, suur tops metsmaasika maitselist jogurtit ja teelusikatäis tärklist - viimast katte kõnvendajaks. Summmdi veelkord segamini ja valmis.

Nüüd võtsin ahjust eelküpsenud koogipõhja, eemaldasin raskuseks pandud oad koos küpsetuspaberiga. Kattekraam selga ja tagasi ahju. Kui eelküpsetuseks sai põhi vast 10 min, siis lõppvalmimiseks läks ca pool tundi.

Kook sai kaunike. Kodujuutu pisut tükiline tekstuur sobis katte õrna kihi sisse oivaliselt. Muretaignast rabedavõitu põhi sobis sinna juurde veelgi paremini. Kõik kokku igasti kordamistväärt!

Ära kulus:
põhjaks
- pakk muretainast

katteks
- kolm muna
- tops kodujuustu
- suur tops magusat jogurtit
- paar supilusikatäit suhrut
- teelusikajagu tärklist

Valmimisaeg: 10 min ettevalmistuseks, 10 min eel- ja 30 min järelküpsteuseks. Maksumus: seekord üsna palju, sest muretainas maksab palju - hinnaguliselt 75.-EEK. Tulemus - plaaditäis kõvapõhjalist ja õrnakattelist ahjukooki.

No comments:

Post a Comment