Sunday, May 23, 2010

Biohalg


Proovisin eile grillimiseks üht minu jaoks uudset ja omamoodi vahvat nähtust - biohalg. Et siis alternatiiv grillsöele. Päevalilleseemnete koortest pressitud - seega peaks olema nii öko kui üldse olla saab.

Pappkarbitäis pruunikaid klotsijuppe maksis kopkas alla 40.-EEK. Kirja järgi peaks see kasutusel võrduma keskmise ehk 14 liitrise grillsöe kotiga.

Puistasin oma ufogrilli nii umbes kolmandiku karbi sisust, süütasin nagu süsigi - kokkukäkerdatud köögipaberiga. Esimese hooga kaks üllatust. Süttimisel annab päris tugeva valge suitsu ning seejärel korraliku lahtise leegi - no nii umbes poolemeetrise kindlasti, kui mitte enamgi. Seejärel, nii umbes paarikümne minutit hiljem, käitus nagu süsi ikka. Kuumus sai korralik ja üsna pika-ajaline.

Seega plussid: ökoloogiline ja kompaktne. Miinused: suhteliselt kallis ning sobimatu katuse-alustes kasutamiseks. Pikka leeki vaadates tekkis mõte võimaluse kohta pruukida materjali kütusena - leidsin ühe müügikuulutuse ja sellise arutluse / arvutuse (vt eelkõige 6.mai kirjet).

Ahjahh, grillisin seamaksa sibulatega. Ehkki leotasin juppideks lõigatud seamaksa tunnikese piimas ning seejärel marineerisin mee, balsamico ja soola/pipraga, jäi lugu pisut mõrkjaks. Aukudega grillipanni põhja ladusin kihi jämedalt lõigatud sibulat, mis võttis endasse alttuleva kuumuse ja ülalt-laskuva mahla. Summisin kraami paar korda panni peal ning grillisin kaane all nii umbes 15 minutit - kraam sai mõnus, kuid võib-olla mitte igaühe maitsele sobiv:)
-------------------
lisan nüüd teise korra tarkusena.
miinused:
- kui söekotist tuleb mul tavaliselt griilides välja 4-5 korda, siis halupakist maks 3 korda;
- kui sütega grillides on võimalik kiirustamise korral hakata ka nö enneaegselt (ehk enne halli katu tekkimist) küpsetama, siis halgudega seda eriti ei saa - leek segab;
- kui süsi jääb küpsetamise lõpus järgi, siis katad söepanni kaanega ning allesjäänud söed kustuvad, olles kasutamiskõlbulikud ka järgmisel korral, kuid halusöed hõõguvad lõpuni ära.

võimalik pluss:
- kui jaanipäeva- vms lõket peab tegema piiratud tingimustes, siis klotsi-kahe kaupa lisades saab päris pika ja ilusa, kuid mahult piiratud leegi ilma puudekotti kaasa tassimata.

1 comment:

  1. Maksa jaoks on ikka looma oma parem. Ja minu soovitus on selline: http://treener.blogspot.com/2008/06/suvesoovitus-uputa-maks-alkoholi.html

    ReplyDelete