Monday, July 12, 2010

Jäätisehooaeg

Üllatusega avastasin, et ma polegi kirjutanud jäätise tegemisest. Suvisel ajal üks äraütlemata hää asi, kas pole? Ja miks siis peaks poest tassima, kui ise saab tehtud. Ausat ja õiget koorejäätist kõikvõimalike lisanditega või ilma.

Minu tavapärane jäätisetegu näeb välja nii: löön vahtu kaks suurt pakki 35% koort, lisan purgitäie kondenspiima, segan veelkorra läbi, kallan segu karpidesse ja pistan sügavkülma. Alla 4 tundi pole mõtet näppima minna, parim on üle-öö seisnu. Pikemalt kui paar päeva ta ei seisa aga isegi mitte sügavkülmas ... lihtsalt nugistised teevad oma töö ;))

Ahjahh, ka kondenspiima soovitan ise teha. Alguses katsetasin paar korda poe-kondensiga, kuid siis jäi suhu hangunud taimerasva tunne ja maitse. Isetehtuga pole aga sellist järelmekki kordagi täheldanud.

Alustan kirjeldust kondenspiimast. Selleks läheb vaja:
- liiter piima
- väike pakike vanillisuhkrut
- kaks-kolm-nelisada grammi suhkrut (sõltub magususe soovist)

Lase kraam keema, aga ole alul ettevaatlik, kuna keemahakkamise hetkel soovib piim potist välja ronida. Sega. Passi kõrval, kui lased suuremal tulel podiseda või tegele muude asjadega, kui tuli väiksem. Isegi suurel tulel ja tihti segades alla poole tunni nii ehk teisiti ei lähe, väiksel tulel võid ka tunni-pooleteisega arvestada. Ise olen vaadanud nii silma järgi, et kui maht on poole peale kahanenud, siis on paras aeg tuli kinni käänata ning tihenenud ja kergelt karamellistunud saadus purki kallata.

Nii umbes poole liitri kondenspiima omahinnaks tuleb seega u 15.-/20.-EEK. Pane kütte ja ajakulu juurde, saad ikkagi suts odavama kui poes. Ajakulu on muiudugi märkimisväärne - keskeltläbi tund, kuid tulemus on seda väärt, kuna saad kondenspiima peale jäätise kasutada ka nt igasugu küpsetistes.

Jäätise tarvis läheb aga omakorda:
- kaks 400 ml pakki 35% koort
- klaasijagu kondenspiima
- soovi korral lisandeid

Sellise jäätiseportsu omahinnaks tuleb nii ligikaudu 50.-EEK. Ajakulu: vahustamiseks 5 min, külmutamiseks 6-8 tundi. Tulemus: ligikaudu poolteist liitrit uskumatult head külma maiust.

Ja taevane arm, mida kõike sinna jäätise sisse segada ei saa enne külma torkamist. Meie pere üks lemmikuid on rabarber - imeväikseteks tükkideks lõigutuna. Aga oleme pannud ka nt riivitud šokolaadi, maasikamoosi ja niredena sisse nõristanud granaatõunasiirupit. Valik on igamehe enda teha.

Kuuma suve ja külma suve soovides ... ning vabandades taas pildi puudumise eest:)

No comments:

Post a Comment