Saturday, July 1, 2023

Küüslaugukasvu-aeg

Jah, see on just praegu, juuni lõpp / juuli algus, kui küüslaugukasvatajad eemaldavad need pikad rõngassetõmbunud varred, et taim suunaks oma väe mugulatesse, mitte seemnikutesse. Ja kuna meie köögikultuuris pole väga oskust midagi selle kasvuga peale hakata, siis tihtilugu lähevad nad komposti.

Aga teate kui mitut moodi saab neid kasutada! Peale pesemist-seemnikute eemaldamist-jupitamist võib nad lihtsalt panna pannile / praadida / hautada / kasutada umbes samal moel nagu tehakse türgi ubadega. Või siis marineerida umbes samamoodi nagu kurke.

Aga kindlasti - rõhutan kindlasti - tasub vähemalt osa panna kohe köögikombaini koos õli ja soolaga ning lasta masinal pikalt ja põhjalikult müriseda, kuni moodustub midagi umbes pestosarnast. Karbi või purgiga külmikus säilib ta mitmeid nädalaid ning siis saab teda juba lusikashaaval kasutada nii külmkastmete või minu poolest ka hakklihakastme sisse, suppidesse või salatitesse - igale poole kus sa pead mõõdukat küüslaugumaitset sobilikuks. Ja noh lõppkokkuvõtteks võid sa seda kasutada ka pesto enda tegemiseks koos juustu ja piiniaseemnetega.

Minul õnnestus hankida 1,4 kg kasve, millest peale puhastamist jäi järgi u 1,1 kg. Sellest 500 g suunasin ma koos u kolme supilusikatäie toiduõli ja supilusikatäie soolaga kombaini urisevasse kõhtu. Midagi lihtsamat on ikka kohe väga keeruline ette kujutada.

Ärge magage seda lühikest hetke maha, mil neid mõnusaid rohelisi krussisjuukselisi tegelasi saada on!

4 comments:

  1. Lugesin mina seda retsepti, innustusin, läksin aeda ja korjasin küüslaukudelt kasvud ära, suristasin pestolaadseks möglaks.... Nüüd kiidan sind, piiritult! :D Homme teen ciabatta ja suran seda möglat vahele.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rõõm on minupoolne, eriti kuna viisin topsikese tööle kaasa ja seepeale läks mitu kolleegi oma küüslaugupeenardesse, et ka head kraami suristada :D

      Delete
    2. ja nii algas nakkus :D

      Delete