Sunday, May 5, 2024

Küüslaugused kartulimedalid

Või noh, mis medalid, pigem ikka plärakad, aga "medalid" kõlab ju uhkemalt, kas pole :)

Kartul võib olla nii tuim ballast kui ka maitsenauding, ütles kunagi üks kamraad. Ja nii ta ongi. Seda võib lihtsalt kõhutäie tõhustamiseks lihakõrvasena sisse vohmida ... aga temast saab ka maitsvaid nipsasjakesi tekitada!

Keedukartulid vajuta ahjupannil klaasipõhjaga lapikuks ning piserda/pintselda kergelt õliga üle ja torka eelkuumutatud praeahju nii u 20 minutiks. Senikaua valmista ette küüslaugumääre, millega selle aja möödumise ning plärakate ümberpööramise järel need pruunistunud kettakesed üle määrida ja uuesti u sama kauaks ahju tagasi panna.

Küslamäärde puhul sõltub suuresti sinu maitsest, et kui mitu küslaküünekest sa tahad sinna panna ja kui vänget maitset saada. Põhimõte on lihtne - mida kauem (ja madalamal temperatuuril) sa ennem neid küünekesi kuumtöötled, seda vähemaks jääb vängust ning asemele tuleb pähklist pehmust.

Võib röstida terveid küslapäid, poolekslõigatuna või küünteks lammutatuna, kuid ikkagi koorekese sisse jäetuna. Võib nad puhastada ja ära pressida ning õli ja või segus väikesel pannil läbi kuumutada. Jällegi - maitse ja kogemuse/eelistuste küsimus. Arvestama peab lihtsalt sellega, et juba kooritud, seda enam purustatud küsla läheb ülikiirelt kõrbema, nii et mida "paljamana" sa teda töötled, seda kiirem ja tähelepanelikum peab olema.

Ja selle maitsemögina puhul teine parameeter - mida magedam on algne kartul, seda julgemalt pane soola/ürte/värke, sest nö teise ringi küpsemise ajal tõmbab kardulas need maitsed endasse nagu käsn. Ning ka mõistagi küüslaugusus kahaneb selle käigus kõvasti, sestap ära selle komponendiga koonerda.

Ja muidugi oma ahju iseloomu pead sa ka tundma, nii et ühest ajakava ei saa ette anda. Mina tegin u 20 min ühelt poolt ja teist sama palju teiselt poolt.

Serveerida võib seda kraami nt vorstikeste, meelepärase salati ja külma kastmega. Piisavalt lihtne ja vägagi maitseküllane jahmerdus nt pühapäeva lõunasse, kui aega veidi rohkem käes.

No comments:

Post a Comment