Sunday, April 12, 2009

Rukkijahukaste

Olid mul ükspäev juurikad ja liha valmis ning tahtsin kiirelt kastme peale valmistada. Mis kunsti sel siis ikka - kiirelt kastmepannike tulele, kild võid sulama ja jahu sisse. Aga vat siin juhtuski see, mis mõnikord ikka juhtub - nisujahu oli otsa saanud. Ja keegi kodustest oli selle asemel jahupurki tühjaks raputanud rukkijahu kotikese. Oehhh.

Aga mis seal ikka, saputasin siis sulanud või sisse rukkijahu. Mõnus lõhn, mis üsna kohe tõusma hakkas, oli juba hea märk. Niristasin köögiviljapuljongit sisse ja segasin - esmane maitse oli paljulubav. Tilgutasin ka sojakastet ja veel miskit hapukamat kastmekest sisse (no ei mäleta hetkel selle nime), pist pipart, soola ja suhkrut ... aga kurask liiga soolane sai. Ehkki olin mõelnud tumedat kastet teha, pidin nüüd ka hapukoort lisama. Koos kastme helenemisega sai tulemus veelgi parem. Pehme ja muhedalt hapukas. Proovin seda edaspidigi teha ja soovitan teistelegi. Täitsa eesti maitse ju :)

Koostisained siis:
killuke või (ehk 50g)
paar teelusikatäit rukkijahu
klaasike köögiviljapuljongit
pool teelusikat sojakastet
supilusikajagu hapukoort
soola, pipart, suhkrut

Valmimisaeg ehk kokku 10 minutit, millest viimased viis läheb allakeetmise peale. Hapukoor lisa ainult hetk enne valmimist, lase korraks keema ja ongi valmis.

2 comments:

  1. Kusjuures olen minagi rukkijahuga sousti teinud, samal põhjusel, et nisujahu polnd võtta. Tegin nii, nagu vanakoolisousti ikke tehasse. Ja krdima hää tuli.

    ReplyDelete
  2. nonäed, enamik häid asju juhtub ikka kogemata. halbadega ... nendega on sama lugu :)

    ReplyDelete