Tuesday, February 28, 2017

Kanakoivakesed kreeka pähkli kastmes

Kanal on palju väärt varuosi. Poolkoivakesed kuuluvad ilmselt parimate hulka, igal kanal võiks neid olla vähemalt tosin. Neid saab grillida ja praadida, keeta ja küpsetada 257 moel, kasutades eri marinaade ja kastmeid.

Panen siis kirja meetodi nr 258. Või oli see 36? Ah kes see ikka mäletab või arvet peab.

Alustuseks võta nt kuus poolkoivakest ja koori need ära. No justnimelt – koori nad ära ... või siis puhasta nahast! Kõige lihtsam on seda teha nii, et hoiad ise koivajupi jämedamast otsast ning haarad läbi köögipaberi kõvasti kinni nahast. Veidi sikutamist ning nahk eraldub nagu kinnas käest.

Ah et miks seda teha? Noh mõni räägib, et nahk ja sellealune rasv olla kahjulik. No ma ei tea. Mina teen seda seetõttu et seekord lähevad koivakesed keema, mitte pannile või grillile. Keedetud lötendav nahk pole just kuigi apetiitne, kas pole? Vaata kui ma praeks või küpsetaks süte kohal, siis jääks nahk paika, pakkumaks lihale kaitset ning hoidmaks lihamahlu väljavalgumise eest.

Kooritud koivad lähevad keedupotti, milles vett vaid niipalju et koivad saaks napilt kaetud. Las nad podisevad seal nii paarkümmend minutit, kuni ma kastet ette valmistan.

Kastme põhikomponendiks on mõistagi kreeka pähklid. Hea oleks nad ennem kuival pannil ära röstida, see annab mõnusa meki ja lühendab hilisemat keetmise aega. Nii ehk naa tuleb aga pähklid purustada. Mina eelistan selleks köögikombaini, mitte blenderit, sest mulle meeldib kui kastmes jääb tunda pähkitükine struktuur, mitte ühtlane püree.

Kui palju ja millises vahekorras sa lisad sellele pähklipurule sibulaid või porgandeid, küüslauku või maitseaineid – see on juba sügavalt individuaalne küsimus. Porgand on minu meelest kohustuslik, andmaks kollakas-punakat tooni. Sibulamahl pole iial ühtegi lihatoitu ära rikkunud, kuid samas tean mitmeid irratsionaalseid sibulapõlgureid ja mitte ühtegi kel selle teemaga mingi füsioloogiline tõrge oleks. Sellerivarred ja minupoolest ka paprika – noh siin piirab valikuid vaid teie fantaasia.

Igatahes kühvelda nüüd see pähklipuru koos soovitud lisanditega (kõik üheskoos kombainis peenestet) potti ja pane väikesele tulele keema. Vett ära palju pane, sest hiljem lisandub siia kanapuljpong. Keeda vaiksel tulel 10-15 minutit.

Nüüd ühel hetkel, kui kanakoivakesed on juba peaaegu valmis, ühenda omavahel pehmenenud pähklipudi ja puljonks koos selles podisenud koivakestega. Las nad keevad veel üheskoos nii minutit kümme, seni kuni sinul jääb aega viimaseks maitsetimmimiseks. Sidrunimahl ja mesi – mõlemad sobivad kenasti. Pipar või tšilli, sutsu vürtsköömneid või kuivatatud koriandrit – kõik see sõltub hetketujust ja kättejuhtuvatest topsikutest.

Tõsta kulbiga koivake või kaks kaussi ja kalla himukalt kastet lisaks. Soovitan süüa lusikaga, sest liha on juba pude ja kaste tuleb kätte saada. Oleks suvi, raputaks veel sületäie hakitud muru ka peale, talvisel ajal käib niisama kah.

Seekord läks käiku:
-          Kuus poolkoivakest
-          200 g puhastatud kreeka pähkleid
-          Keskmine sibul
-          Suurem porgand
-          Kaks vart sellerit
-          Vett, õli, maitseaineid

Ajakulu kokku u pool tundi, ehkki sellest u pool aega on lihtsalt ootamine/muuga tegelemine. Maksumus 4-5 EUR. Tulemus 3 portsu, kui serveerida 2 koiva kaupa. 
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment