Wednesday, March 15, 2017

Porgandipallikesed küüslauguga

Porgandit peab kodus olema. Kõike muud võib olla, kuid porken on üks ilmlõpmata universaalne tegelane, olgu siis toorelt riivituna või supi sisse hakituna, voki- või pajaroogades, nii soolaste kui magusate toitude osalisena.

Mul oli seekord lausa kaks porgandit. Noh sellist korralikku keskmist põrakat. Et oli nii umbes veerand tundi aega, otsustasin teha midagi hästi lihtsat. Midagi, mida veel varem teinud pole. Kõlab ju lihtsa lähteülesandenda, eks ole :)

Porgand ja küüslauk on üsna head sõberid. Tegelikult kohe väga head. Võta või korea-pärased marinaadid või ... aga mitte sellest ei tahtnud ma rääkida.

Otsustasin teha küüslauguseid porgandipallikesi ja neid frittida. Mõelda pole sellisel puhul midagi, tuleb lihtsalt teha. Ja see tegu on oi-kui-lihtne.

Alustuseks riivid porknad ära. Selle peenema riiviga. Ei-ei, mitte selle kärnilisega, sellega võid küslat mudrustada. Vaat just selle peenema osaga, mis nii umbes mõnemilliseid mulke täis on. Ja nüüd siis kohe küüslauk otsa - no näituseks neli küünekest. Kas riivid või mudrustad või lased läbi küüslaugupressi, see pole oluline. Lihtsalt kuna tegu on kiire, siis olgu ka küüslaugu kokkupuutepind porknaga võimalikult suur.

Nüüd näpuga soola-pipart ... või mingit sulle näppujuhtuvat segu. Näiteks köögiviljapuljongi pulber sobib suurepäraselt. Vürtsköömen läheks kindlasti. Muskaatpähkel võiks mõnusalt haakuda. Aga vaata mina ei pannud. Seekord.

Nüüd polegi muud kui kraam läbi segada ja pallikesteks mätsida. Et kraam paremini koos püsiks, on mõistlik jahu lisada. Harilikku valget või täistera oma, nisu- või rukkijahu, see on jällegi vaba valik. Aga ära seda jahu rohkem kui neljandik porknakogusest pane, muidu tulevad pallid väga taignased, aga meil on ikkagi porgandi, mitte saiapallid, mäletad?

Veereta nüüd pihkude vahel pallikesed. Sihukesed pisema pöidla otsa suurused. Noh mitte rohkem kui kahesentimeetrise läbimõõduga, et nad jõuaks kenasti fritüüris kiirelt läbi küpseda. Ilu pärast veereta nad mingist paneeringust läbi, kasuta kasvõi lihtsat riivsaia. Minule meeldib riivleib rohkem. Aga see võib olla ka ka mingi ürdisegune kraam või pähklipuru või ... variante tead ju isegi, eks ole.

Vali mingi kõrgema servaga ja väiksema läbimõõduga kopsik, millesse mahuks nii paari sentimeetri jagu toiduõli kallata + paar senti veel ülespoole ning lase see õlike korralikult kuumaks. Kui sa pole varem frittimisega kokku puutunud, siis võib jääda mulje et sel moel saab õudsalt rasvased toidud. Tegelikult on vastupidi - kui õli on korralikult kuum, siis toimub kiire ja ühtlane kokkupuude ainult küpsetatava asja pinna ja keeva õli vahel. Seest välja tungiv aur - mida sa näed agressiivse mulinana - ei lase õlil toidu sisse tungida.

Paar minutit frittimist ja ongi valmis - kougi lusika või väikese sõelakesega pallid välja ja aseta köögipaberiga kaetud taldrikule. Lase minutike nõrguda, et paneeringu pinnalt saaks jääkõli maha valguda ja serveeri pallikesi mingi kastmega. Kastme valikul on ainult üks soovitus - see peaks olema piisavalt delikaatne, et mitte matta porgandi ja küüslaugu mahedat koosmängu.

Minul kulus seekord ära:
- kaks keskmist porgandit
- neli keskmist küüslauguküünt
- supilusikatäis jahu
- näpuotsatäis maitseainesegu
- klaasitäis riivleiba paneeringuks
- frittimiseks u 300 ml õli

Ajakulu: 15 min. Maksumus: 2-3 EUR (sisuliselt koosneb see ainult õli hinnast). Tulemus - suur taldrikutäis mõnusaid ampsakaid (portsudesse pole võimalik arvutada, sest sa oled võimeline ja tahteline need kõik ka ise ära sööma :) )

---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment