
Igastahes olen mina keskmisest azeri talupojast kehvemas seisus, pole mul ei kanu hoovis ega mune kuuri alt võtta. Isegi sibulaid pean poest kaevandama.
Kogu selle roa olemus taandub väga lihtsale valemile - liha armastab sibulat. Seega olgu sibulasi vähemalt sama palju kui liha. Kui leiad hoovist kilose tükeldatud kanakese, siis neid nutmaajavaid mugulaid olgu vähemalt sama palju. Võib ka rohkem. Aga kindlasti mitte vähem!
Sibulad tuleb hakkida (mina kasutasin köögikombaini, kuna tükkide kuju ja suurus pole oluline) ja hautada pudruks. Mitte praadida, vaid hautada. Ning mitte klaasjaks, vaid ikka kohe mudruks - selliseks üsna ühetaoliseks massiks. Kui palju selleks vett peab lisama - noh eks see sõltub nüüd sibulise sordist ja mahlakusest, kuid praadimise ... või hoidku taevas kõrbemise ... efekti ei tohi tekkida. Sibulamass mõistagi karamelliseerub ja muutub kollakaks selle ligi tund aega kestva mulksumise käigus (mille käigus tuleb teda regulaarselt segada), kuid pruunikaid toone tuleb vältida.
Nüüd asetad selle bulksuva massi sisse kanatükid. Sihukesed mis leidsid. Minu poolest haki või ise üks noorem muneja seibideks. Minule jäid seekord näppu poolkoivad, mis olid juba marinaadis - see viimane pole üleüldse oluline, võid ka marineermata kujul võtta, olgu siis koivad tervikuna või reied või minu poolest muud kanaosakud. Igastahes oleks hea seda teha kontidel asuva lihaga - nii saab lihtsalt parem. Küll mägilased juba teavad! Hautada tuleb neid jublakaid sibulamögina sees nii umbes pool tundi, kui mitte kõik 45 minutit. Aga pöörama peab neid tegelasi! Esiteks selleks et tagada ühtlasem küpsemine, teiseks vältimaks tärkliserohke sibulamudru põhjakõrbemist.
Ja vaata nüüd päris lõpus, kui liha juba luude küljest lahti laguneb, kalla sellesse kraami kergelt lahtilöödud muna. Mitte muna üks tükk, vaid mune palju tükke. Noh näiteks kuus. Või kümme. Summi kõik segamini, kata kaanega, lase keema minna, võta pott tulelt ja lase nii umbes 5 minutit küpseda. Ja valmis ta ongi!
Kassa usud, et see sibula-muna kaste saab olla maitsvam, kui kana ise? Aga saab, oi kuidas saab! Õgardlusest on ausalt kuramuse keeruline hoiduda!
Ahjaa. Mis anumas seda lihtsat kuid hurmavalt maitsvat rooga teha? Ausalt öeldes pole põhimõttelist vahet. Kõrgema servaga pann on hea (kõrgemad seinad et oleks mugav kanajuppe kastmes keerata). Madalamate seintega pott sama kohane (madalamad seinad täpselt samal eesmärgil). Kui on suur vokk-pann või kazan-tüüpi pada, kõlbab see täpselt sama hästi.
Maitsestamisega on asi veelgi lihtsam. Klassikalises variandis on selleks vaid sool-pipar. Kuna minul olid kanakoivakesed "koduses" marinaadis, siis polnud üleüldse mingit lisamaitsestamist vaja (ma olen küll alati segaduses, mida see "kodune" tähendab, aga see selleks). Tavapäraselt uhatakse hauduvasse sibulamassi kõvasti võid, noh ikka nii umbes 100-200 grammi - mäletate tegu on talupojatoiduga, mis pidi ikka rammu andma! Mina panin ehk 20 grammi ja ega vist sedagi ei pea tingimata tegema.

Minul läks seekord käiku:
- kilo sibulat
- kilo kana poolkoivakesi
- 7 muna
Ajakulu: ligi kaks tundi. Maksumus: 5-6 eurot. Tulemus: kolm suuuurt portsu. Sigahead portsu, mille kastet tundub alguses olevat arutult palju, kuid lõpuks jääb kastet väheks :)
-----------
pildid isetehtud
No comments:
Post a Comment