Wednesday, February 27, 2019

Rohevärviline vormiroog

Et tegid eile ahjukana, jah? Ja osa sellest jäi söömata? Ausõna, minu köögis poleks see probleem! Ahjus küpsenud värvilise vormiroa sees kulub see lihake igati asja ette ära. Kui värvilise, otsustab juba Juhus või siis Sina Ise.

Ühekorraga paned soenema praeahju ja keema vee. Vett vaid niipalju, et kiirkuumutada läbi rõhkemad juurikad ja muud köögiviljad mida plaanid roa sees kasutada. Noh näiteks porknad. Või kapsalised. Või misiganes sulle pähe tuleb ja köögis leidub. Minul leidus kahte sorti gabsast - seda va lillgabsast ja broggolit. Võib-olla väiksemad õisikud ei peakski blanšeerimist saama, aga kui paned ka varrekesed sisse, siis on mõistlik need hetkeks läbi keeta, sest muidu ei pruugi nad vormiroa sees küpsedes piisavalt pehmeks minna. Ja kui nad pole pehmed, siis on neil nimeks Kapsas ja Brokkoli. Aga behmest beast saagu nimeks gabsas ja broggoli. On ju loogiline?

Seni kuni kapsas mõne minutikese kuumas vee kümbleb, vormistad vormi ära. Noh vormitäitmise mõttes või nii. Sest mingit hädavajadust selles vormistamisest pole. Aga näe mina laotasin mööda vormiseinu ja põhja laiali ühe seibistatud suvikõrvitsa. Ah jaa, enne käisin ikka õlise kämblaga vormiseinad üle kah.

Nüüd lased rohelised ja valged õisikud üle sõela ja kallad nad suuremasse kaussi jahtuma. Ja paki toidukoort selga. Eilse kana katkud tükkideks ja summid samasse. Ja kolm munakest - neid kopsakamaid vabapidamise omi, sest ega me ju mingid barbarid ole, eks ole? Või kuidas?

Maitsestada? Et nagu minu käest küsid või? Aga kuskohast ma tean, mida sa tahad mekkida? Võid piirduda soola-pipraga, võid äsada eksootilisemaid ürte, särtsakamaid tšillisid või valmis maitseainesegusid. Meeles tuleb ainult pidada selle eilse kanakese soolsust/maitselisust ja niipalju juurde tuunida, et seni magedana püsinud köögivilja-toidukoore-munasegu parajaks timmida.

Novat, ja nüüd kui kõik see rohe-valge segu on kenasti paljaste kätega läbi summerdatud, kalladki kraami vormi. Sinna suvikõrvitsaga vormistatud vormi, on ju meeles? Laotad seni vedelale ollusele juustu selga - muuseas selleks sobib viilutatud juust paremini kui riivjuust - ja ahju ta lähebki.

40 minutit hiljem ajad ennast uuesti arvuti tagant püsti ja kougid kuldpruuni koorikuga vormiroakese ahjust välja, olles end ennem pajakinnaste ja kuuma-alusega relvastanud nigu muistne ristirüütel püha vee ja mõõgaga. Lõikad vormisisu portsudeks lahti ja jätad jahtuma, muidu kipub kraam välja tõstes lagunema. Sest jahu me ju siia sisse ei pannud, mis kraami tihkemalt kokku seoks - jahu las ootab oma jagu. Pühapäevaseid pannukaid või midagi säänset.

Minul kulus ära:
- tilk õli vormi määrimiseks
- üks väheldane sale suvikõrvits seibidena vormivooderduseks
- rusikajagu lillkapsast, teist samapalju brokkolit
- rusikajagu kanatükke (no kas pole arusaadav mõõtühik?)
- 200 ml pakike toidukoort
- kolm piirakamat muna
- maitseaineid vastavalt maitsele (kui ei maitse, siis pole õiged maitseained, eks ole?)
- 6-7-8 viilu juustu pealepanemiseks (vormiroa, mitte pea peale, oki?)

Ajakulu: ettevalmistus 10 min, ahjus 40 min, jahtumine 20 min. Maksumus - kas on ehk viis eurokest? Tulemus - vormitäis kraami, millega nt neli inimest üsna tihkelt ära toita, kui need inimesed just metsatöölt tulnud jurakad pole.

No comments:

Post a Comment