Saturday, March 2, 2019

Kukeseened šampinjonikastmes

Šampinjon on üsna mõttetu plönn. Asjana omaette pole tal peale väljanägemise suurt midagi pakkuda - maitse ja lõhna osas on ta sama edukas seeneasendaja kui plastkuusk jõulutunde pakkujana. 

Noh olgu, pruun šampinjon on tiba elavam loomake, vähemalt lõhnab see juba nagu päris seen, aga maitse jääb ikkagi võrreldes päris asjade ehk nn metsaseentega üsna kahvatuks.

AGA! Üheks ajaks on ka see va valge šampinjonike hea! Nimelt saab temast teha seenekastme põhja, mille sisse päris seeni panna. Noh et nt sul on külmikus vaid niru paari lusika jagu järgi jäänud möödunud suve mälestust ehk kukeseenekesi ja tahaks kastet teha ... aga no vähe on ju!

Võtad siis sina sibulit ja šampinjonikesi üsna ühepalju, hakid nemad ära ja heidad elegantse kaarega pannile. Praed läbi ja kallad samasse paki toidukoort. Lased podiseda nii u 10 minutit.

Samal ajal lased teisel pannil need õndsad kuldsed kukekad kah tilga õli ja tüki võiga üle panni. Uhhhh, kus ikka viskab aroomi kööki, kas pole?

Noh ja nüüd siis lased koores mooritud šampinjontšikud surrrrrrdi vedelaks püreeks, lisad sinna veel paksenduseks nt ühe totsiku sulajuustu. Ja kõige lõpuks maitsestad ning kallad kukeseenekestele selga. Lased veel korraks keema ja valmis ta ongi - kena pannitäis head seenekastet, mis ikka üks seenekaste on! Ja seda vaatamata algsele ikaldusele kukeseente rindel. 

Minul kulus ära:
- neli keskmist sibulat
- karbitäis valgeid šampinjonikesi
- 200 ml pakike 20% toidukoort
- potsik sulajuustu
- tilk õli, törts võid
- maitseaineid vastavalt oma eelistustele
- 100 gr kukeseeni

Ajakulu: ca 20 min. Maksumus: 3-4 eurot. Tulemus: selle kastmekogusega katab neli taldrikut vägagi kenasti, pakkudes seda siis kartuli vm meelepärasega.

No comments:

Post a Comment