Tuesday, June 11, 2024

Sest et basiilik!

Kuna turul on jälle saada värsket basiilikut, siis on ju ometigi vaja! Igatmoodi! Uut ja vana!

Basiiliku-pistaatsia või.

Sellega on sisuliselt kõik öeldud, onju. 
- Punt basiilikut, 
- peotäis puhastatud pistaatsiapähkleid, 
- pakk võid. 
- Noh ja soola mõistagi. 
Aga edasi on juba puhas fantaasiamäng, kas lisada sinna veidi sidrunimahla ja/või värskeltriivitud sidrunikoort. Küüslauku? Miks mitte. Mingeid täiendavaid ürdikesi? Anna aga minna.

Ainuke nõksuke, mida soovitan - või pane köögikombaini kolusse toasoojalt ning alles kolmandas järgus. Esimesena pähklid - brrrrrrrrr - puruks. Teisena lisad basiiliku - vrrrrrrr - segamini. Kolmandana - surrrr - lisad õi ja soola. Kõik! Veidike seismist enne tarbimist teeb ainult head, siis jõuavad maitsed ühtlustuda.

Üks koht, see sobib lihtsalt suprisssimo ja idealissssssimo - värskeltkeedetud kuumad makarontšikud. Summid supilusikatäie seda rohelist maitsevõid nende sisse ja rohkem polegi taldrikule vaja panna :)

---

Basiiliku-avokaado pesto

Muidu pesto nagu pesto ikka, aga täiesti teistmoodi. Tee just sel moel nagu sa tavaliselt pestot teed, aga pähklite/seemnete ja õli asemel kasuta avokaadot.

Antud juhul siis 
- kamak kõvemat juustu, 
- kolm-neli küslaküünt, 
- basiilik 
- avokaado, 
- poole sidruni mahl, 
- veidi sisseriivitud sidrunikoort, 
- sool. 

Ja ongi jälle vaba maa, lisa sinna viiendaks-kuuendaks elemendiks mida sooid, tšillikest või minu poolest kasvõi apelsinikest või mis iganes.

Jällegi lihtne loogika - kõvemad komponendid purusta kombainis ennem, pehmemad lisa pärast, muidu lihtsalt need kõvemad ulbivad pehme mudru sees, vältides kombaini noaterade lööke.

Tunnike külmikus seismist on mõistagi ka siin ainult kasuks, aga sa ju niikuinii pistad kohe lusikatäie mingi kandja peal nahka, tean ma sind küll!

No comments:

Post a Comment