Wednesday, June 12, 2024

Paneeritud baklažaan

Etkuidasmoodi? Kuidas saab baklažaani paneerida, kui tal on seljas see nahkjas kest? Ja mitte viiludeks lõigatuna, vaid tervikuna?

Vaata selleks tuleb see tuukrikest talt ümbert maha saada, ning ei pole selleks kohasemat meetodit kui kõrvetades. Kas prae-ahjus, köögi-tõrvikuga või lahtise tule peal. Gaasipliidi põletid ajavad ka täiesti asja ära! Mõistagi iga u 30 sekundi tagant nõkshaaval keerates, et kuumus ühelt poolt liiga ei teeks.

Kui kaua? Aga umbes niikaua, kuni on näha et pealispind hakkab söestuma ja et mullikesed hakkavad end pragudest välja pressima.

Kõrvetamine/kõrgel kuumusel praeahjus küpsetamine täidab kaks ülesannet korraga. Ühest küljest võimaldab maha koorida nahksoomuse, teisalt muudab sisemuse pehmeks. See teisane on oluline selleks, et saaks sisu ettevaatlikult lapikuks, nii umbes sõrmepaksuseks vajutada. Tulemuseks on selline omapärane lehvikukujuline ja kergelt plödine moodustis, aga mis ikkagi püsib oma varreosa küljes kinni püsib.

Nüüd vajutad selle endise ümarasja lapikasjaks, olgu siis kas nuiaga või minu poolest kasvõi taldrikuga. Maitsestad soola-pipraga ... mina lisasin ka kuivatatud küüslaugu ja paprika pulbreid, aga see on juba maitseasi.

Paneerid riivsaiaga ja praed ära - ja no valmis ta ongi! See, et mina veel grilli peal lõppviimistlesin, on juba pigem juhuse asi, kuna ilus õhtu meelitas grillima.

Ei noh, ega ma ei ütle, et see tulemus on kuidagi hüper-puper maailmamuutev maitse-elamus. Aga see on lihtsalt üks paljudest võimalustest muuta baklažaan põnevamaks ja pakkuda lauale midagi tavapärasest erinevat.

No comments:

Post a Comment