Sunday, April 26, 2020

Karulaugu-juustu küpsised

Karulauk on metslane. Täiesti kasvatamatu elukas, kes ronib oma käppadega igale poole. Minul näiteks ronis küpsisesse. No kas siis nii tehakse?

Olen viimasel ajal hakanud katsetama kaerajahuga. Kui teha lihtsalt ainult kaerajahust küpsiseid, saab sellised üsna kõvad ja rabedad nn digestiiv-küpsised, mis on korraks ju põnevad proovida, kuid väga tihti neid järada ei sooviks. Muuseas, samas sobivad need imehästi nö võileiva ülesannet kandma.

Kaerajahu on mõistlik segada mingite muude jahudega, nt mandli ja/või kookosejahudega, siis saab tulemuse pehmema ja struktuuri huvitavama. Olen sinna lisanud nt ka mooni- ja seesamiseemneid, kasutanud mett ja apelsini- või vaniljesuhkrut, peale pannud mandlilaaste ja šokolaadinööpe - tulemused on kõik põnevalt teistmoodi.

Aga seekord tuli karulauk. Ja ronis ilma küsimata küpsise sisse. Esialgu mõttes, seejärel juba teos. Arvasin heaks ka juustu lisada, sest 1) oli ja 2) mõtlesin et ehk muudab tulemuse elastsemaks. Muutiski!

Järgnev kirjeldus on ülimalt ligikaudne, sest tegelikult ma tegemise ajal ei mõõtnud midagi.

Ära kulus:
- klaasitäis kaerajahu
- klaasitäis rukkijahu
- klaasitäis odrajahu
- klaasitäis kaerakliisid
- u 50 g võid
- teelusikatäis soola
- supilusikatäis suhkrut
- pool klaasi pestolaadset karulaugupudi
- pool klaasi riivjuustu

Näppisin või jahudega segamini ja hakkasin lonkshaaval vett lisama, kuni moodustub selline tihkepoolne sõmer tainas, millest saab pihkude vahel nii põidlaotsa suuruseid kuulikesi veeretada. Veeretad aga neid kuulikesi, laod küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning vajutad klaasipõhjaga laiaks (hõlpsuse mõttes kasta klaasipõhi igakord vette, siis ei haaku taignapallike klaasipõhjale, mina kasutan veel ka õhukest märga pannilabidat, et laiaks-vajutatud kettaid klaasi alt eemaldada).

Kõmm eelsoojendatud ahju ja u 20 minuti pärast on asi valmis, kuid see juba sõltub ahjust ja asjadest, mida teab iga küpsetaja isegi. Kui küpsised on nt põhja alt kuldsed (kui on ainult altkuumaga gaasiahi nagu minul), siis on küpsisedki valmis. Rohelised, küüslaugused, pehmed ja mõnusalt ning veidralt teistsugused.
---
pilt isetehtud, ebakunstipärane ja väheinformatiivne

No comments:

Post a Comment