Sunday, September 8, 2024

Viigikommid

Mitte sõnast viikima, onju. Ikka sõnast viigimari. Ja tegelikult isegi sõnast dattel, sest tema on selles loos peategelane. Aga "viigikomm" kõlab ju naljakamalt kui "datlikomm", eksju.

Et vaata poolkuivatatud dattel on siuke läägemagus ja veidi veniva konsistentsiga, mis kohe kaugelt ütleb sulle, et "ma sobin hästi muid asju kokku siduma", viidates sirge jalaga pähklitele. Ega viigimari on umbes samasuguse ellusuhtumisega, aga ta pole nii liimjas/kliisterjas, nii et teda ma siin näidendis esimese armastaja rolli ei paneks.

Pähkleid ilmas on mitu tükki, kõiki süüa sa ei saa. Nt ühel tüübil siinmajas on probleeme kreekapähkliga, seega valisin sellise pähklisegu, milles kreeklasi polnud, küll aga oli jõhvlasi. Noid kuivatatud jõhvikaid noh - ja teate see hapukas noot sobib muu magusa tasakaalustamiseks suisa kompult! Ja rosinasi oli ka ... aga millal ennem on rosin kedagi seganud? Hullem oleks ju vastupidi, et aja teisi nagu narr noaotsaga taga.

Ja ega siis muud krutskit polegi kui kombainine. See ümar ja tõhus köögine. Kõigepealt pähklisegu üsna purupulbriks, siis seemnetest puhastatud datlid ja kõvadest sabajuppidest vabastatud viigimarjad takkajärgi. Piisavalt väikeses koguses, et kombaini jõud üle käiks. Piisavalt kaua, et hõõrdumissoojusest ja datlimassi segunemisest muu kraamiga moodustus selline soe ja nätske pallike, mis kombaini kõhus kerana rulluma hakkab.

Noh ja siis juba on kunstimeele valik. Kas lükkad nt massi plaadina laiali ja lõikad tükkideks. (mõni soovitab seda plaati siis ka veel ahjus pärgamendi pealt küpsetada, et toimuks täiendav karamelliseerumine / krõbestumine). Või siis veeretad kuulikesed ning need omakorda mingis kattepurus. Kakao kasutamine sellise kattena on superhea mõte, sest see mõru-šokolaadine lisatoon sobib oivaliselt. Kookoshelbed mõistagi ... minul hetkel neid polnud, läksid käiku seesamiseemned, kah illos ja kontrasti-efektne.

Nüüd taldrikutele ja külmikusse tahenema/maitseühtlustuma. Siis juba edasi vaatad, kauaks suudad nad sinna jätta, enne kui kodused külmiku-ust küljest ära ei kuluta.
---
ahjaa, nii huvi pärast lisan, et kogu kraami maksumus sai u 10.-EUR ja selle eest sai u 1 kg maiustusi ... on see nüüd vähe või palju?

No comments:

Post a Comment