Sunday, March 22, 2009

Loomaribipuljong

Turg on ikka üks väärt koht. Poes kappad enam-vähem iga õhtu mööda kindlakskujunenud rada, üpris väsinud ja mõttevaene ning laod standard-komplekti korvi ... et ikka piim ja leib ja mahl ja puuvijad ja õlu ja sekka miskit muud kah. Turul aga siiberdad mööda lette ringi ning ootad, mis seekord silma kargab.

Seekord kargas ribi. Kohe mitu tükki. Ilusat ponstakat, lihast ja luust loomaribi. Pean ütlema, et nii kena polnud varem näinudki. Jupikaupa lahti lõigatud ja puha. Võtsin neli tükki, sai kokku nii 700 gr ringis.

Üks kõige lollikindlamaid asju, mida sihandsest kraamist teha saab, on puljong. Hää tume ja tummine puljonks.

Selleks peab ribid enne ära grillima. Või siis röstima, kes kuidas. Mina panin praeahju huugama ning ribilased klaasvormis sinnasamasse. Pealt 200 kraadi juures said jublakad 15 min ühtepidi lesides, siis sama palju teistpidi. Ilma miski maitsestamiseta. Välja võttes on liha kogus vähenenud tubli veerandi võrra, nagu kord ja kohus ning pruunistunud lihaplõnnide seest vaatavad välja kunstiliselt kaunid kondiotsad.

Samal ajal podistasin üsna suures potis köögiviljalisi - porknaid ja kaale, pastinaaki ja sellerit, sibulat ja küslat, kardulast peale selle. Kui seesinased valmis said, tõstsin viljad vahukulbiga välja ja röstit ribid sisse. Et vahetuskaup või nii. Köögiviljad ei käi puljongisse, kuid leem on igavesti hea edasiseks. Ning edasist saab palju. Või õigemini kaua.

Nüüd polegi muud tarkust, kui on vaja aega ja häääääästi pisikest tuld. Rahulikult võib poti unustada tulele, pea-asi et vedelikku jätkuks. Viis tundi on kohe lausa miinimum ning mida kauem, seda parem. Võiks üldse hommikuni, kui julgust ja kindlust jätkub - ikka selles, et vedelik ära ei aurustu. Sest vähemaks peab seda leent saama, kuid osa ei tohi ta lõppeda.

No ja tulemuseks on kena tume loomapuljonks. Mõned soovitavad asi keeta miinimumini ja tulemus kuubikutena ära jäätada - et kunstkuubikute asemel võtta. Mina lasen hüval leemel lihtsalt ära jahtuda-kallerduda ning kena karbiga tavakülmas seista - ära kulub see niikuinii ruttu, kuna sobib igasugu vedelate roogade praavitamiseks.

Noh ja seda, mida peale hakata ribi pealt kooritud lagunema-kippuva õrna lihaga, ei pea vist rääkima siinkohal.

Koostisained:
700 gr lihast loomaribi
köögiviljapuljongit paar liitrit

Maksumust ei oskagi hästi kalkuleerida, sest ribib ise maksis nii umbes 30.-EEK, köögiviljapuljong tui nö möödaminnes kätte ja gaasikulu pole õppinud arvestama. Tulemust-kogust ei saa ka ette öelda, see sõltub sellest, kui väheseks vedelik keeta. Minul jäi saadust all poole liitri, mitusada grammi puhast ja hüva ribiliha peale selle. Aega aga äheb rösti ja keedu peale vähemalt kuus tundi.

No comments:

Post a Comment