Saturday, March 7, 2009

Sulajuustune tangu-seeneroog

Mulle tang sobib. Igati tummine ja asjalik lisand või suisa põhiroog omaette. Kodumaine pääle selle ... või vähemalt nii ma loodan, et eestikeelse kirjaga tangupakist pudiseb välja siinsamas kasvanud terake. Kõikvõimalike pastade ja riiside sekka tore vaheldus. Kui nimega mängida, siis riisist saab risottot ja tangust tangottot.

Aga seekord sai tehtud nii. Tubli peotäis odratangu malmpotti hauduma. Kui ilma leotamata alustada, siis läheb ikka tubli tunnike tasasel tulel. Peamine on teist mitte ära unustada ja tarviduse korral vedelikku lisada.

Kui tangud hakkasid kobedaks saama, panin panni tulele ning lõikusin karbitäie šampinjone. Mitte viiluti, vaid neljati ... no mõni suurem kuueti. Nii jääb seenele pisut enam tegu ja nägu toidus ja pisut maitsetki – seda viimast ju šampinjonidel napid ... eriti neil valgetel, mis mulle seekord poeriiulilt näppu sattusid. Törts õli alla, kiire tulega veidi pruunikamaks ja siis tasemaga kaane all omas mahlas hauduma.

Teisele pannile seljatasin mõned sibulad ja küüslaugud ärahakitult – ilma nendeta ei sünni ju ühtegi siivsamat toitu. Pisut pruunistumist ja sumasin nad šampinjonidele seltsiks. Peale mõneminutist ühiselu surusin samasse kooslusse pool totsikut eestimaist sulatatud juustu – seekord seda sinihallitusmaitselist ... tõsi küll, lõppetulemuses kadus sinine maitse sootumaks ära.

Nüüd summisin samale pannile ka tangud ning et kooslus kippus pisut liiga paksuks, lahjendasin lusikatäie majoneesi ja veega. Kuskil protsessi käigus sai lisatud ka soola ja pipart ning sümboolne näpuotsatäis suhkrut.

Tulemust sai palju ja maitses asi hää. Kui unustada, et sool ja pipar on väljamaised ning uskuda, et šampinjonid ja sulajuust kah lähikonnas küpsesid, siis igati kukkus välja igati eestimaine roog. Löö või sinimustvalge paberlipuke keskele ja ütle, et nii meie esivanemad toitusidki. Seda enam et välimus on seesinasel roal kahvatuvõitu – vastupidiselt maitsele.

Koostisained:
Pihutäis tangu (vast nii klaasijagu)
Poolekilone karp šampinjone
Pool potsikut sulajuustu
Lusikatäis majoneesi
Sibulat-küüslauku
Õli-soola-pipart-suhkrut
Vett ei pea vist mainima

Maksumus u 40/50.-EEK ja söönuks saab neli keskmist olevust ... alfaisased ju lihavaba toitu ei söökski:)

No comments:

Post a Comment