Tuesday, August 27, 2024

Kodune mangojäätis

Üüratult lihtsa jäätiseteo juures tuleb arvestada tagajärjega - külmikus saab olema PALJU jäätist. Sest no vähe, nö ühe portsu jagu teda teha sisuliselt ei saa :)

Eriti lahedaks osutus see, et kui mul jälle üle aastate tuli jäätisetegemise tuhin, tõi provva samal ajal poest ka ühe suurtootja analoogtoodet. See võrdlus muudabki asja kirjutusväärsemaks.

Kõigepealt lühidalt tegemisest:

- kilo külmutatud mangokuubikuid
- 400 ml vahukoort
- 370 g purk kondenspiima
- paar supilusikatäit sidruni vms mahla

Vahukoor lüüa mõistagi vahtu, seejärel segada sinna kondenspiim ja saumikseri abil püreeks muudetud mango. Laia lameda vormi sees (et külmumine olek ühtlasem) sügavkülma, tunni aja pärast mikseriga segades (et ei moodustuks jääkristalle) ja proovides võib timmida juurde happekest. Kaks korda hiljem pooletunniste vahedega ja nüüd juba kahvli abil segades saab veel maitset tuunida. Kas nüüd juba tõstad ümber karbikestesse või jätadki suures vormis sügavkülma kuni ise-enesliku tühjenemiseni, on sügavalt vabatahtlik ja iseseisev otsus.

Ja nüüd siis põnevam osa - võrdlus poest ostetuga (pildil omatehtu alumisel lusikal):

- omatoodangu miinuspool: 
- tunduvalt rõhkem tekstuur (mis raskendab lusikashaaval ammutamist, kuid väikese sulamise järel taandub) ja
- päris-mangole omane õigevähene kiulisus (mida saaks ilmselt vältida ka külmutatud mango asemel mangopüreed ostes)

- plusspoolele jääb 
- lisaks tegemisrõõmule 
- kontrollitud sisu (eriti kui veel teed ise ka kondenspiima). Ega poeversiooniski pole teab mis paha-lisandeid, aga ikkagi kõikvõimalikud lõhna- ja maitseained, emulgaatorid ja stabilsaatorid jäävad isetegemisel välja.

Kui nüüd võrrelda maksumust, siis minu tegu läks maksma u 10.-EUR, nii et sama raha eest saaks umbkaudu sama palju valmistoodet (vahe pole kõneväärne). Kui minna kalorilolliks, siis rasvasisaldus on sisuliselt identne (10 g rasva 100 g toote kohta, suhkrukogus peaks omatehus isegi nõksa väiksem olema)

Aga peamine erinevus omatehtus on intensiivsem mangomaitse ja rahulolutase :D

No comments:

Post a Comment