Kanal
on palju väärt varuosi. Poolkoivakesed kuuluvad ilmselt parimate hulka,
igal kanal võiks neid olla vähemalt tosin. Neid saab grillida ja praadida, keeta
ja küpsetada 257 moel, kasutades eri marinaade ja kastmeid.
Panen
siis kirja meetodi nr 258. Või oli see 36? Ah kes see ikka mäletab või arvet
peab.
Alustuseks
võta nt kuus poolkoivakest ja koori need ära. No justnimelt – koori nad ära ...
või siis puhasta nahast! Kõige lihtsam on seda teha nii, et hoiad ise
koivajupi jämedamast otsast ning haarad läbi köögipaberi kõvasti kinni nahast.
Veidi sikutamist ning nahk eraldub nagu kinnas käest.
Ah
et miks seda teha? Noh mõni räägib, et nahk ja sellealune rasv olla kahjulik.
No ma ei tea. Mina teen seda seetõttu et seekord lähevad koivakesed keema,
mitte pannile või grillile. Keedetud lötendav nahk pole just kuigi apetiitne,
kas pole? Vaata kui ma praeks või küpsetaks süte kohal, siis jääks nahk paika,
pakkumaks lihale kaitset ning hoidmaks lihamahlu
väljavalgumise eest.
Kooritud
koivad lähevad keedupotti, milles vett vaid niipalju et koivad saaks napilt
kaetud. Las nad podisevad seal nii paarkümmend minutit, kuni ma kastet ette valmistan.
Kastme
põhikomponendiks on mõistagi kreeka pähklid. Hea oleks nad ennem kuival pannil
ära röstida, see annab mõnusa meki ja lühendab hilisemat keetmise aega. Nii ehk
naa tuleb aga pähklid purustada. Mina eelistan selleks köögikombaini, mitte blenderit,
sest mulle meeldib kui kastmes jääb tunda pähkitükine struktuur, mitte ühtlane
püree.
Kui
palju ja millises vahekorras sa lisad sellele pähklipurule sibulaid või
porgandeid, küüslauku või maitseaineid – see on juba sügavalt individuaalne
küsimus. Porgand on minu meelest kohustuslik, andmaks kollakas-punakat tooni.
Sibulamahl pole iial ühtegi lihatoitu ära rikkunud, kuid samas tean mitmeid
irratsionaalseid sibulapõlgureid ja mitte ühtegi kel selle teemaga mingi
füsioloogiline tõrge oleks. Sellerivarred ja minupoolest ka paprika – noh siin
piirab valikuid vaid teie fantaasia.
Igatahes
kühvelda nüüd see pähklipuru koos soovitud lisanditega (kõik üheskoos kombainis peenestet) potti ja pane väikesele
tulele keema. Vett ära palju pane, sest hiljem lisandub siia kanapuljpong.
Keeda vaiksel tulel 10-15 minutit.
Nüüd
ühel hetkel, kui kanakoivakesed on juba peaaegu valmis, ühenda omavahel
pehmenenud pähklipudi ja puljonks koos selles podisenud koivakestega. Las nad keevad veel üheskoos nii minutit kümme, seni kuni sinul jääb aega viimaseks
maitsetimmimiseks. Sidrunimahl ja mesi – mõlemad sobivad kenasti. Pipar või
tšilli, sutsu vürtsköömneid või kuivatatud koriandrit – kõik see sõltub
hetketujust ja kättejuhtuvatest topsikutest.
Tõsta
kulbiga koivake või kaks kaussi ja kalla himukalt kastet lisaks. Soovitan süüa
lusikaga, sest liha on juba pude ja kaste tuleb kätte saada. Oleks suvi,
raputaks veel sületäie hakitud muru ka peale, talvisel ajal käib niisama kah.
Seekord
läks käiku:
-
Kuus
poolkoivakest
-
200
g puhastatud kreeka pähkleid
-
Keskmine
sibul
-
Suurem
porgand
-
Kaks
vart sellerit
-
Vett,
õli, maitseaineid
Ajakulu
kokku u pool tundi, ehkki sellest u pool aega on lihtsalt ootamine/muuga
tegelemine. Maksumus 4-5 EUR. Tulemus 3 portsu, kui serveerida 2 koiva kaupa.
---
pilt isetehtud
No comments:
Post a Comment