Igasuguste
taimsete kotletikeste võlu on nende lolluseni ulatuv lihtsus ja ajuvabaduseni
küündiv mänguvabadus.
Ainult
üks reegel on – asjad võiksid enam-vähem ühepikkuse valmimisajaga. Ehk siis nt
kui kasutad põhiosalisena nt toorest peeti, siis võid sinna sisse hakkida ka elusat
tšillit ja sibulat. Kui aga keedupeet, siis ei jõua tšilli imenduda ega sibul
läbi küpseda.
Kikerhernes
on ubade kõrval üks tänuväärne kotletimassi andja. Ubade eelis on ehk vaid see,
et nad oma värvilt ja tekstuurilt annavad tulemusele „lihakama“ välimuse, juhul
kui on plaanis sööjaid petta. Kikerherned oma rõõmsas heleduses seda
silmamoondust ei paku, kuid mõnusamaid suupistekesi saab teha pea lõpmatus
maitsevahelduses.
Kas
seda purustatud hernemassi hoida koos muna või jahuga? Võitlevatel veganitel on
valikuid üks, minul on käed vabamad. Kui muna veel ka veidi üles klohmida, siis
saab tulemus õhulisem ja muredam, ainult jahuga segades võib mass üsna klinkjaks
minna.
Mida
sa sinna kotletitaigna sisse segad, ei saa mitte keegi ette kirjutada. Välja
arvatud juhul kui oled ise endale mõne jumala välja mõelnud, kes sind siis
piirama asub. Kõikvõimalikud talumatused on mõistagi teine rida, kuid mitte
sellest rääkimiseks pole me täna kokku tulnud, eks ole?
Minu
köögis juhtus seekord siis nii. Kikerhernepurk ootas oma aega juba nädalakese
ning kuna mul oli aega napilt pool tundi, siis see on kindlapealeminek kiire
maitsva ampsu saamikseks. Purgi sisu sai üle sõela lastud, loputatud ja
nõrutatud. Et köögikombain parasjagu nõudepesumassinas istus, siis tühjendasin
sõelatäie kaussi ja koukisin sahtlist pudrutambi – noh teate küll, see
värgendus millega kardulaputru hea klohmida on.
Hernes
kui üks poolkuiv seltsimees tahab veidi vedelikku saada, nii kallasin klonksu
piima ... aga seda sai hooga pisut paljuvõitu. Viskasin samasse ka ühe
saiaviilu, mis liigse vedeliku endasse imab. Üks keskmist mõõtu muna läheb
sideaineks.
Olin
kuskilt lugenud, et marineeritud kurgid on head selliste kiireltküpsevate
ampsakate sisse – et jääb väike krõmps pärlendus ja jube lahe. Kas teate ongi! Ainult
et need peavad kindlasti olema krõmpsakad marineeritud kurgikesed, mitte lödid
hapu- või soolakurgid. Me ei taha ju mitte niivõrd kurgimarinaadi maitset,
kuivõrd krõpsakust hamba alla – seega siis sellised kurgid, mis ka lühikest
kuumtöötlemist kannatavad ilma laiali lagunemata.
Juustu
lisamine on ilmselt alati hea mõte. Teda ei peaks väga palju olema, sest siis
kipuvad ampsakad kiiresti panni peal kõrbema. Kui sellise purgitäie peale võtta
üks-kaks viilakat nt Eesti juustu ja see peenelt ära hakkida, saab täitsa
paraja vahekorra.
Noh
ja ega nüüd midagi muud kui tõmbad kondimootori käima ja asud tampima.
Kikerherned peavad saama kõik ära purustatud, kuid erilist fanatismi ei pea
üles näitama. Kui mõni herneterake peaks jääma massi sees terveks, ei juhtu
sellest mittekõigevähematki.
Ahjaa,
maitsestamine – nagu ikka ütlen ma et siin ei sea keegi piiranguid. Tahad
vürtsikust – lisa nt tšillikastet. Mina tahan. Soola võid lisada nö
puritaanlikul kujul või siis mõne valmis maitsesegu koosseisus. Mingit ürdikest
... aga palun! Lihtsalt ära unusta, et antud juhul pole maitseaineil aega end
avada pikalt küpseda, kõik peab olema kergesti imenduv ja kiirelt valmiv.
Pann
tulele ja törtsakas õli selga. Edasist ei pea ju seletama, ega ju? Lusikaga
kotletimassi pannile kühveldada oskab iga heeringas. Soovitan ainult kasutada
väiksemat lusikat, et moodustuks sellised ühe-ampsu-kotletikesed, sest neid on
hirm-hea ka kasvõi järgmisel päeval suhu loopida. Juhul muidugi kui midagi
järgi jääb. Enamasti ei jää.
Kasutusse
läks seekord:
- Purgike kikerherneid (200 g vist)
- Törts piima
- Saiaviilak
- Üks muna
- Üks väike krõmpskurgike
- Kaks viilakat juustu
- Törts tšillikastet, näpuotsatäis soola
Ajakulu:
20 min. Maksumus – 2-3 eurot. Tulemus: kaks pannitäit ehk korralik kausitäis ampsakaid, mida võib nt riisi
ja salatiga serveerides lõdvalt ka 4-6 inimesele jaguda. Lihtsalt kausiga
lauale pannes on aga ka paar inimest võimelised selle jutu kõrvale ära mugistama
ja iga ampsu juures tegijat kiitma.
----
et mul omal pilt kuhugi aia taha ära jalutas, siis laenasin pildi siit. Jutt on seal lehel sootuks teine, aga ampsakate välimus üsna sama :)
No comments:
Post a Comment