Kodujuust on üks ütlemata mõnus ja väärt kraam - võid teist niisama lusikaga pudrumulgust sisse ajada või salatisse surada või küpsetistes kasutada või ... noh ilmselt palju rohkem teda kasutada ei saagi, aga sellestki on juba enam kui küll!
Olen paar raksu teinud soolaseid muffineid ning kiidan neid nüüd teilegi. Komponente võib mõistagi varieerida, kuid põhimõte on imelihte - sega omavahel kokku meelepärased küpsed köögiviljad, kodujuust, jahu, munad ja maitseained ning pane ahju.
Üks võimalik variant oleks siis selline. Prae pannil peenelt hakitud sibul ja paprika (või porgand ja kaalikas või minu poolest kasvõi brokkoli ja veel miski muu), aga jäta nad pisut krõmpsuks, et muffini küpsemise lõpuks jääks noist üllastest viljadest siiski hoomatavad osakesed tunda ja näha.
Kuni see pannitäis jahtub, sega kokku muud ained. Noh mõistagi kodujuust ning jahu umbes võrdsetes osades - mina soovitaks kas täistera nisujahu või siis pane pooleks puhast nisu ja rukkijahu, saab veelgi tummisem.
Et kraam maitsev saaks, siputa kraami sisse oma nägemist mööda maitseaineid. Ilmselt ilma soolata ei saa ning pitsamaitseaine kulub kah vägagi marjaks ära. Kas paned veel mõnda piprakest või muud ürdisegu, on juba sinu teha, mulle aga meeldib lisada ka veidi kurkumit kena värvi tarvis.
Muffini muheduse tarvis läheb vaja hapukoort - seda võiks panna nii klaasijagu. Ning veidi õli võiks kah sisse soristada - kuid mitte rohkem kui supilusikas või siis kaks. Ilma munata ei püsiks see kraam meil koos, nii et neidki tuleb paarike katki koksata. Ja et muhvikesed kosuks, lisame ka küpsetuspulbrit.
Noh nüüd lisa ainult juba jahtunud köögiviljad (kui paned kuumalt, hakkab soojus muna ette ära küpsetama ning seda pole meile ju vaja, ega ju!). Summi kogu kraam põhjalikult segi, libista lusikashaaval muffinivormidesse - mina ostsin esimest korda spets selle jaoks silikoonist aluse - ja käruta plaaditäis ahju. Umbes 200 kraadises ahjus läheb ilmselt 40 minutit ära - aga seda pead sa siiski ise oma ahjuga kokku leppima, kuidas ta käitub. Kui muffinimütsid kuldsed ja sisse torgatud tikk enam ei kleepu, võta vorm välja, lase maha jahtuda ja keera kummuli taldrikule. Olla-laa, kui hea see kraam on! Hauka teist kas õllekese kõrvale või niisama tahedamaks ampsuks ning tunne, mis elu väärt!
Ühe variandina võiks kuluda nii:
- üks suur paprika
- üks suur sibul
- kaks klaasi jahu (kas siis segamini rukkiga või täistera)
- kaks klaasi kodujuustu
- väiksem klaas hapukoort
- sorts õli (mõni supilusikas)
- 2 muna
- 2 tl küpsetuspulbrit
- 1 tl soola
- 2-3 tl pitsamaitseainet
Ajakulu - kui köögiviljad on varem valmis, siis kokkusegamine võtab ehk 10 min, küpsetamine aga 40 min ringis. Maksumus - tosina muffini tegemiseks oletan u 3.-EUR ... noh olgu 4. Tulemus - nagu öeldud - tosin. Kui tainast üle jääb võib selle ka ahjuplaadil ära küpsetada, maitse sellest ju kehvem ei saa, ehkki jääb kröömike kuivem.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment