Ahjuliha on ilmselt iga kokkamishuviline teinud. Selleks on kümneid mooduseid. Mina olen viimaselt ajal aga jäänud ühe variandi juurde, mida soovitan nüüd teistelegi.
Alustuseks olgu sul malmpott. Korralik raske jurakas, mida saad kenasti ahjuuksest sisse sokutada kumavate süte kõrvale. Ah et ei ole puuküttega ahju? Noooh, ma arvan, et seda saab ka elektri- või gaasiahjus teha. Ja tegelikult ka pliidi peal, ainult et siis ei tule see enam ahjuliha vaid ... eee ... potiliha? :) Ahjus tehtud variandil tuleb õnnestumise korral kapsastele peale kuldne kiht, pliidil tehess võib see kogemata aga hoopis alla tekkida - see tähendab, et kraam võib kogemata põhja kõrbeda - aga seda saab vedeliku juurdekallamisega vältida.
Mina võtan tavaliselt pool kuni kilo loomaliha. Sihukest puhtamat, ilma suuremate soonte ja vahekihtideta. Ja teist sama palju Peetri hapukapsast. Panen liha alla, kapsa peale, kallan vett niipalju selga, et kapsas kaetud saaks ja ahju ta lähebki! Ikka kenasti kaane all. Ja ei mingit maitsestamist, ainult liha, kapsas ja vesi.
Ah et misasi on Peetri hapukapsas? No vat Tartu vanas turuhoones on üks siuhuke muhe peipsivenelasest taat, kes seda müüb. Kui seapoolsest uksest siseneda, siis paremat kätt nurgas. Viimane müüja enne mee-akent. Kõhetu vend müüb igasugu juurikaid, aga tema peamine tõmbenumber on hapukapsas, millel silt peal - Peetri hapukasas. Nimi on kapsal ja mehel ühesugune. Ja kapsas on nime ikka tegija ja samas isikus ka müüja järgi, mitte vastupidi. See on sihuke hea hapukapsas, et ... no kuidas ma ütlen ... et noh liha läheb selle all ise pehmeks, maitseb suurepäraselt - ja ilma igasugu maitsestamiseta! Kaks-kolm-neli tundi ahjutamist (sõltub kogusest, ahju kuumusest ja ka sellest, millal ma märkan poti välja koukida) ja kõik.
Ei mina tea, kas teiste kabsastega sama hää tulemus saab, no ei ole proovinud. Aga te proovige - ja siis pärast öelge!
Mis mul siis kulub:
- pool kilo loomaliha
- pool kilo Peetri hapukapsast
- pool liitrit vett
Maksumus - selliste koguste juures ca 5 EUR. Ajakulu: no alla kahe tunni pole mõtet mängidagi, kapsas peab kenasti pruunakaks küpsema ja liha selle ajaga all pehmeks saama. Tulemus - noh kamakas ahjuliha ja pool potitäit imemaitsvaid ahjukapsaid!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment