Sunday, May 6, 2012

Karulaugupesto

Maitse, mis muudab su elu ... see kõlab liiga pateetiliselt, eks ole? Aga no vähemalt - sellest on jube lihtne sõltuvusse jääda:)

Eilsel Tartu kevadlaadal jäid mu käte külge kinni mõned pundid karulauku. Suurepärane kevadine kraam mida siiani olen pruukinud vaid salatilisana. Kuid seekord otsustasin, et saagu või seitse, aga proovin selle paljukiidetud pesto tegemise ära. Ja ma ei kahetse. Kallis ta põrguline muidugi tuleb, aga olgu peale. Korra ikka võib nii mängida.

Põhimõte on sellel määrdel jällegi imelihtne nagu enamikel headel asjadel - tuleb kokku miksida roheline ja värske kraam (olgu selleks siis basiilik, mingi lauk või miks mitte ka nõges vms), mingid pähklilised (originaal nõuab piiniapähkleid, aga need võib vähemalt osaliselt asendada india või koguni maapähkliga) ja juust - soovitavalt mõni kõvem sort (üldlevinult soovitatakse parmesani). Noh ja õli kraami vedeldamiseks (jällegi soovitavalt oliiviõli). Sool, pipar ja sidrun vastavalt maitsele.

Pähklid on soovitav enne röstida, roheline hakkida väiksemaks, juust riivida. Ja siis kõik köögikombainiga püreeks - üsna ühtlaseks, samal ajal pidevalt õli juurde soristades ... noh kuni piisavalt vedel saab.

Minul kulus seekord:
- u 100 gr karulaugulehti (pese ja nõruta enne);
- u 100 gr pähkleid (minul pooleks seedermänni ja india);
- u 100 gr juustu (minul suitsune ja 9 kuud laagerdanud emmental);
- u 100 gr õli (kuna oliivõli sai poole pealt otsa, siis läks teise poolena rapsi);
- soola näpuotsatäis ja teelusikajagu sidrunipipart

Ajakulu kogu kraami tegemisel üsna olematu - no 5 minutit ehk. Kokku saab üsna väheldase, nii 400-grammise purgitäie erkrohelist ja rõõmsatäpilist möginat, mida kas saiaviilule määrida või värskeltkeedetud makaronidele sisse summida. Maksumus ... jah, see on ikka pisut palju. Umbes arvutan, et see purgike läks mul maksma ca 6-7 EUR (mõistagi on see kaks-kolm korda odavam kui poe variant, mis pealegi konservante täis). Aga no kuulge, seda kulub vähe ja emotsioone saab oi kui palju - pealegi säilib purgike külmikus u nädalakese. Viimast ma muidugi ei usu - ta saab raudselt enne otsa!

2 comments: