Sunday, April 16, 2023

Vürtsikad glasuurporgandid küüslaugu ja seesamiga

Juhtus nii, et selle pildi FB'sse ülespaneku järel küsiti - kuidas säänset värki valmistada. No ma siis kirjutan, ehkki porgandi glasuurimine on lihtne nagu kommi ära võtmine lapse käest. Ja selle asemel porgandi andmine, sest sihukese porgandivalmistamise ning hiljem ärasöömise juures on heameelega ka iga laps.

See on sedasorti öppetus, mis algab jälle sõnadega - võta lähtematerjali liiga palju. Palju rohkem kui sa alguses arvad et mõistlik oleks. Isegi kui sa juhtud vaid ise endale vaaritama, siis usu, kilogramm ei ole liiga palju. Küll sa pärast saad aru miks. Aga siis on hilja. Siis on kõik söödud.

Alguses koorid siis porknad ja lõikad seibideks. Näiteks diagonaalis, siis on nunnum. Aga võib ka pikupidi poolitada, peamine et jubilad jääks enamvähem ühepaksused ja mitte liiga õhukesed. Et küpsemisaeg oleks ühetaoline ja et hiljem nt liiga õhukesteks plaatideks/ribadeks lõigatud porgand ära ei laguneks.

Keedad porknad peaaegu et küpseks (pigem jäta pisut rõhkeks, sest hiljem pannil saab ta veel kuumust). Mis sa hull plaanisid keeduvee ära kallata? Nõrk oled peast või? See keeduvesi on ju pool puljongit, sellest saab kastet ja värki keeta jms.

Igatahes pane porknad sõelale nõrguma ja tõsta pann tulele. Glasuurimise põhikomponendid on või ja mingi magusaine. Kui palju võid ja missugust magusainet, seda ma õpetama ei tule. Mida rohkem võid, seda maitsvam, aga eks sa ise tead. Magusaga sama värk. Ja nõka-nõka soola tuleb igale magusale asjale lisada nii ehk naa, onju.

Paned nt supilusikajagu võid ja samapalju mett pannile ja ootad, kuni nad ära sulavad, aga veel kõrbema ei lähe. Sahmad porgandijupid samasse ja pidevalt segades lased neil karamelliseeruda soovitud astmeni. Panni juurest ära ära mine, eksju. Niikui korraks arvuti taha maha istud, nii see kraam on juba pool tundi liiga kaua kärsanud ning tuleb ära visata.

Aga - nüüd edasine on juba puhtalt mängulust ja maitse küsimus. Mina tahtsin et oleks veidi vürtsikas, küüslaugune ja seesamine. Mitte seesamune. Seesamine. Nagus süsadminn, aga täiesti teine asi. 

Seega mina panin koos või ja meega pannile tšillipastat. Jällegi - seda võib panna rohkem kui alguses mõistlik tundub, sest magus mahendab ja porgand tõmbab endasse. Kui sul on aga kasutada mitte tšillipasta, vaid nt magus tšillikaste, siis jäta mesi panemata. Kui on värske tšilli, siis haki seda ja lase alguses koos või ja meega kuumaks minna.

Peenelt hakitud/pressitud küüslauk lisa päris lõpus, nii et ta saab vaid veidi kuuma, siis ta ei jõua kõrbema minna ja säilitab ka särtsakuse. Seesamiseemned võid eelnevalt ära röstida, aga ei pea, maitse asi. Sahmerdad kõik pannil kõrgel kuumusel veel kiirelt läbi ja valmis ta ongi. 

Vat siis kuidagi niimoodi. Ja usu mind, veel ennem kui see kraam sul otsas on, mõtled sa juba järgmise korra peale ning kujutad, et sedasi saaks ju ka keedetud kaalikat nt valmistada ... või miks mitte ka jämedalt lõigatud ja kergelt kupatatud kapsast jne.

No comments:

Post a Comment