Monday, September 11, 2023

SLAVA Ukraina restoran & kohvik (Tallinn)

Balti jaama vahetus läheduses paikneb üks ukraina kööki viljelev puhvet nimega Slava, mis sel aastal on üks nendest paljudest näguripäevade nägijatest lõppematu teederemondi tõttu. Ehkki nüüd on vahetult resto ees juba uus asfalt maas, on liikumine laiemas mõttes siiski veel häiritud ning nii olengi ma esmaspäevase lõuna ajal ainumas kunde. 

Maitsekas sisekujundus sisaldab mh etnograafilis-kulturoloogilist elementi, nimelt on igale lauale kantud ukraina eri piirkondade lilletikandite muster koos vastava piirkonna nimega, minu lauda kaunistas paljukannatanud Sumõ piirkonna ehisriba.

Esimeseks käiguks valisin midagi minu jaoks uudset – „Seeneborš“ (Tavaline Ukraina taluborš seentega, serveeritakse koos pampuška ja küüslaugudipiga; 8.-EUR). Ooteajaks kujunes ligi 15 minutit, mis tühja puhveti puhul on kuidagi paljuvõitu, aga lohutan ennast eeldusega, et võibolla supp ja/või pampuškad alles valmivad.

Muuseas, vähemalt viimane oletus võib isegi õige olla, sest pampuškade koorik oli krõbe ja sisemus soe, peale nõristatud küüslauguõli jäi küll üsna kahvatuks selle värskuse kõrval.

Supp ise oli aromaatne, intensiivselt seenelõhnaline ja kirkalt-sügavalt peedipunane, andes aimu köögi professionaalsusest. Kaasaegsete ebaseente/šampinjonide kõrval oli õnneks kasutusel ka korralikud-metsased-puravikulised tegelased, mis andsid kogu kausitäiele rikkaliku aroomi ja maitse. Igati maitsekülluslik kraam, mis samas aga ka ei koorma sööja kõhtu ülemääraselt.

Pisikese küsimusena jätan siia aga hapukoore lajatamise supi sisse. Nt seljanka puhul oli see menüüs kohe eraldi kirjas, et „serveeritakse hapukoorega“ ja see võtab kõik küsimused-pretensioonid juba eos maha. Tellitud seeneborši seda kirjas aga polnud, sestap oleks võinud koore siiski eraldi serveerida. Muuseas kirjas oli aga „küüslaugudipiga“ serveerimine, mis võinuks eeldada, et ka küüslauguollus serveeritakse eraldi, kuhu sisse saaks siis pampuška nimelist kuklikest kasta ehk dippida ... kui nii keelelisest loogikast lähtuda, kas pole?

Teise roana valisin midagi palju tuttavlikumat: „Kiievi kotlet“ (Käsitööna kohapeal valmistatud kuulsaim Ukraina kanafileest valmistatud kotlet mida serveerime röstsaia padjal värske salatiga ja lisanditega teie valikul; 14.-EUR)

Käik saabus minu ette u 25 minutiga ehk üsna täpselt sel hetkel kui esimene käik otsa sai – suurepärane ajastus! Visuaalne pool algas taldrikuäärele nõristatud juba tuttavast küüslaugu-ürdiõli ringist, mis aga paraku ei andnud ei maitsele ega aroomile suurt midagi – see kraam ei olnud enam värske. Paraku ei olnu värske ka kapsa-tomati salat. Ei, ega sellel maitseliselt midagi viga polnud, kuid üleöö seisnud salat ei vasta enam kirjas olevale määratlusele „värske“, ei ole krõmpsuv ega karge. Sinepise puudutusega (?) külm kaste oli OK, selles kasutatud majonees oli lihtsalt see va odavama otsa oma ning seetõttu ka mitte kuigi maitsemeelitav.

Kiievi kotlet ise oli tehtud küll ilma kondita, kuid ehedast rinnakulihast ning korraliku koorikuga. Plusspoolele saab kanda selle, et maitsevõid rullikese sees oli tõepoolest palju ... miinuspoolele aga see, et veidi liiga hoogsalt seda menetledes purskas sulavõi juga nii lauale kui ka minu särgile. Jah, eks ma olen ise ka muidugi koba, kuid taolise pontsaka liharulli käitlemisel oleks palju paremini abiks korralik sakiline lihanuga, mitte tavaline tömp nürinuga.

Liha ise – maitsev, mahlane, meeldivalt määral ka musta pipart näinud, selle maitse-elamuse eest tuleb kööki ainult kiita. Kuna ma mingeid „lisandeid omal valikul“ juurde ei tellinud, siis neid ka polnud ja see ongi hea, nii ei varjuta peategelast miski muu ega koorma ka ülesöömine.

Kokkuvõte tuleb üldpositiivne. Supipöial on üsna sirge seljaga püsti, kiites pärisseente kasutamise eest seeneboršis – enamik kööke kardab miskipärast metsaseeni nagu vanakurat välku. Praepöial on üldjoontes samuti püsti, sest noh prae keskne tegelane oli ju peaaegu et perfektselt teostatud. Soovitus? Ja muidugi soovitus! Ja mitte ainult sellepärast et Ukrainat peab toetama (iga põhiroa pealt läheb ka 1.-EUR otsetoetuseks), vaid ikka sellepärast, et köök üldiselt on pädev ja letitaguse piiga naeratus võluv!
---
lugu ilmus siin

No comments:

Post a Comment