Wednesday, September 13, 2023

Valge Kõrvits (Narva)

Umbes pool aastat tagasi avati Narvas uus ja omanäoline puhvet – Valge kõrvits, mis määratleb end kui „Tapabaar ja -restoran“. Kuna nad on ületalve kestnud ja palju eri katsetusi näinud maja uksed on ikka lahti, on parim aeg seda külastada.

Teisipäeva õhtusel ajal sisse astudes olin meeldivalt üllatunud. Üsna vaikselt tänavalt sisse astudes sattusin saali, milles enamik laudu oli täis rõõmsaid seltskondi ning minu kohalviibimise ajal tuli inimesi veel juurdegi. Kuna jõudsin kohale tunnikese enne sulgemist, siis igaks juhuks küsisin, et kas köök ikka veel toimib ja toitu veel jagub? Sain naeratava vastuse, et kõik on korras ning mind juhatati nurgatagusesse väiksemasse ruumi, kus leidus veel ka vabu laudu.

Menüü on sellel puhvetil ebanarvalikult lühike ja asjalik. Kolme sorti rameneid ja pool tosinat väiksemat rooga, mida võib tõepoolest tinglikult tapas-tüüpi ampsude alla paigutada. Ehk siis mitte suured „klassikalised“ praed, vaid pigem väikesed palad, mida võib mitmekesi tulles kenasti omavahel jagada. Lisaks sellele veel leheküljejagu salateid, määrdeid/dipikastmeid ja klassikalisemaid tapaseid ja teise lehe jagu magusamaid ampse.

Kuna ma polnud polnud kunagi proovinud ramenit kitsejuustuga (5.-EUR), tellisin selle. Vaatamata maja täituvusele enam kui 80% jagu toimis kõik kiiresti, ladusalt ja püüdlikult. Tõsi küll, mind tunti ära ja osa teeninduskvaliteedist võis ka sellest tingitud olla, kuid ka ülejäänud laudadega tegeleti sama kiirelt. Igatahes üritas mind teenindama juhtunud noormees kogu hingest minuga tegeleda eesti keeles ning isegi minupoolsele katsele öelda midagi ette vene keeles vastas ta edasi riigikeeles, mille eest eraldi kiitus!

Supp jõudis minuni napi 7 minutiga ning seda toonud noorhärra küsis, et kas ta peaks hämarduvas ruumis valgust sisse lülitama? Kas see nüüd tuli sellest, et ta võis teada minu soovist toitu pildistada või mitte, igatahes tervitasin tema mõtet ja tõepoolest, nii sai ka pilt parem.

Ramen vastas üldjoontes ootustele. Mõõdukalt happeline leemeke, selle sees nuudlid ja vetikad, marineeritud sibul ja mais, parajas küpsustastmes keedetud munast rääkimata. Tõsi küll, kui ma alguses ütlesin, et ma pole kunagi saanud kitsejuustuga ramenit, siis ei saanud ma seda ka nüüd – ilmselt ununes köögil see ähmiga ja muude tellimuste tulvas lisada :D Aga ausalt öeldes ei ole sellest hullu, sest üldine mulje supikesest oli hea ikkagi. Lisaks see väike omalolluse moment – imestasin et miks rameni juurde ei serveeritud pulgakesi ... ja toidukorra lõppedes avastasin, et novat siinsamas minu nina all topsis nad ju olid ometigi!

Ahjaa, rameni kõrvale serveeriti ka kolm dekoratiivset kettakest koos sõnadega „see on meie maja leib“. Tõepoolest, värsked ja soojad magus-soolakad lameleivakesed maitsesid päris kenasti. Tõsi küll, kas nuudlisupi juurde veel teist taignatoodet pakkuda on tark mõte, see on omaette küsimus.

Teiseks käiguks tellisin meie menüüdes nii harva esineva „Küpsetatud lest“ (8.-EUR). Noorhärra küsis, et kas ma selle juurde sooviksin ka mingit lisandit ning soovitas võtta „Kinoa juurikatega“ (6.-EUR) – no aga miks mitte siis, kui soovitatakse. Tõsi küll, miks see teise käigu juurde mõeldud salat toodi minu ette koos rameniga, see jäi minu jaoks veidi arusaamatuks. Aga noh, külma salatiga ei juhtu ka midagi mõned minutid minu laual seistes.

Teine käik ilmus minu ette 15 minuti pealt, ehkki ma polnud supiga veel ühele poole saanud – see on nüüd pisuke etteheide. Aga jällegi võttes arvesse, kuivõrd oli köök ja personal koormatud, seega pole asi kriitilise tähtsusega.

Toit serveeriti igatahes uhkelt – väheldase kaubaaluse taoliseks disainitud kanduri pealt, millele olid laotatud paberlehed ja neile omakorda toit. Peategelane ehk lestafilee mõjus mõistagi väheldaselt, kuid maitses üsna suurepäraselt. Sellele dekooriks asetatud marjalaadne kraam oli oma maitse ja tekstuuri mõttes siiski äratuntavalt nö meremari, aga mõtte eest siiski lisaplussike. Samal alusel olevad salat ja idud oli nö neutraalne dekoor, aga põnevaim oli rohelise herne kreem, see vääris lisandina isegi leivaga kokkukorjamist.

Omaette kausis serveeritud salat oli oma koosluselt moodsat vurhvi, pokeliku kooslusega, kuid mahlaselt ja maitsvalt hapukaks tuunitud. Tõsi küll, töömehe moodi kõhutäit siit ei saaks, kuid tapas-baari mõte ongi muus.

Enne lahkumist küsisin, et kas siin on alati nii palju rahvast? Vastus – viimasel nädalal polevat neil praktiliselt kedagi käinud, nüüd aga juhtus lihtsalt selline õhtu, kus kõik otsustasid sisse astuda. Igatahes soovisin neile edu ja jätkuvat külastajate voogu.

Kokkuvõte igatahes positiivne ja rõõmustav, et Narvas ilmneb järjest rohkem kulinaarset julgust. Nii supi- kui praepöidlad vaatavad üldjoontes ülesse, lisaks tuleb heameel teeninduse kvaliteedi üle. Seega seda puhvetit soovitan ma igati!

---

PS tegin midagi esmakordset – läksin järgmine päev kontrollkäigule. Kuna ööbisin lähedal, siis astusin samasse kohta taas sisse ja tellisin samamoodi kitsejuustuga rameni – ja positiivne uudis! Tõepoolest seekord oli kitsejuust ka lisatud ning söögielamus palju parem. Negatiivne uudis – selle puhveti arusaama kohaselt ongi OK teise käigu serveerimine sel ajal, kui esimene on alles alustatud. See ei ole OK! Aga üldiselt – positiivne ja negatiivne tasakaalustavad teineteise ja seega minu esmane hinnang jääb muutmata :)
---
lugu ilmus siin ja juba maikuus, lihstalt miskipärast jäi ta siin blogis avaldamata, teen seda siis vähemalt nüüd

No comments:

Post a Comment