Wednesday, March 17, 2021

Praetud bataat

Juhul kui bataat on on sulle veel võõras loomake ning sa otsid veebist, et mida sellega võiks peale hakata, siis 99% tulemusi on ahju-friikad. Need on ju toredad asjad küll, kuid no kaua võib ühte ja sama teha, eksju onju!

Mina soovitan proovida neid ka praadida. Noh umbes nagu kartulit ... aga täiesti teistmoodi! :) Peamine erinevus seisneb selles, et kuna see magus oranž viljake küpseb kordades kiiremini ja muutub palju pehmemaks, siis ei saa teda samamoodi menetleda nagu harilikku kartulit (muuseas need kaks mugulat pole üleüldse omavahel sugulased, aga see pole hetkel oluline).

Mugul tuleb puhastada ja üsna õhukeselt viilutada - noh nii u 2-3 mm on optimaalne. Seejärel tasub viilakad kuskil kausis soolaga läbi segada ja jätta nii mõneks minutiks seisma - sool tõmbab veidi vedelikku välja, mis on oluline järgmiseks sammuks.

Vähemalt minul meeldib bataat kokku mäkerdada ka õhukese riivsaia kihiga. Kuna bataadi enda viljaliha on väga pehme, siis saab sel moel pinnale moodustada veidi krõbedamat koorikut.

Noh ja praadimise protsess ise ongi nüüd see peamine erinevus. Kui kartulit saab praadida tervet pannitäit korraga, seda vahepeal kaane all hoides ja siis üsna julgelt segasummides, siis baatat on hell nagu preilike - ta tahab individuaalset ja õrna lähenemist. Ehk siis pannile tuleb nad laduda ükshaaval ja tegutseda üsna kiirelt.

Mina teen seda kahe panniga ja siis ongi tempo selline, et millegi muu jaoks kõrvalt eriti aega ei jää. Laod ühe kihi ühele pannile, kui ongi aeg teisel pannil viilakaid ümber pöörata. Soovitan nad peale pruunistumist korraks ka köögipaberile nõrguma panna ja siis suuremasse kaussi kuhilasse laduda.

Muuseas, praegu on võimalik saada juba täiesti suviseid kurke Eistvere aiandist (tellisin neid smartpostiga kaks kilokest endalegi koju) ja ega rohkem polegi väga vaja taldrikule panna :)

No comments:

Post a Comment