Saturday, December 4, 2021

Dranikud soolaTA ja tilliGA

Võtke liiga palju kartuleid. Dranikute tegu tuleb alati alustada sellest, et tuleb võtta vähemalt poolteist korda rohkem kartuleid kui arvate vaja minevat.

Noh nt kui arvate et nelja inimese peale läheb vaja kilo tuhleid, siis võtke poolteist. Võite kaks ka võtta, sest otsa nad saavad niikuinii. Nii tuhlid kui nende tuletis - dranikud.

Kogu see tegu on nii primitiivsuseni lihtne, et poleks mõtet kirjutatagi, kui ma lihtsalt poleks seekord teinud ühte asja teisiti. Seda pealkirjas olevat asja.

Siiani oli minus alati üksteisele vastu ja vahele rääkinud kaks häält.

Üks ütleb, et kartulid on mõistlik riivimise järel läbi segada soola / maitseainetega, sest sool aitab paremini vett välja tuua riivitud massist - ja see on ju hea dranikute ehk kartulipannukate tegemiseks.

Teine aga seletab õpetatud moel vastu, et ei-ei-ei, ära pane kohe soola! Sool takistab praadimisel maitsva kooriku moodustumist! Et soola saab pärast ka lisada ja kõvasti vähem kui alguses. Ning et vähem soola on parem kui rohkem, onju.

Seni oli alati peale jäänud esimene pool, sest ... noh pikk jutt lühidalt: eel- ja järelmaitsestamine on lihtsalt väga erinevate tulemustega. Seekord otsustasin siis seda teist häälekest kuulata. Skisofreenia võlud, eksju :)

Edasine on lihtne nagu kaerajaani tantsimine. Mitte et ma seda oskaks, aga hea võrdlus ikka, onju.

Riivisin siis kardulad ära, viskasin sõelale nõrguma. Ahjaa, lisasin seekord huvi pärast tubli annuse hakitud/külmutatud tilli juurde, segasin selle riivitisega läbi, lootuses et ehk annab dranikutele huvitava lisanüansi nii välimuses kui lõhnas/maitses.

Pannid tulele, õli kuumaks, lusikatäie kaupa õngitsesin riivmassi, vajutasin peoga igast lusikatäiest vett vähemaks ning praen. Loogiš? Pannil sokutasin peotäied mõistagi võimalikult hõredaks, et ei toimuks mingit pätsikese kaupa haudumist, vaid hõreda pitsilise kihi kiire pruunistumine. 

Abitaldrik, salvrätik, kiired liigutused. Pannitäite küpsemise ajal saab segada kokku meelepärase külma kastme. Igale pannitäiele raputasin peale nõrguma tõstmist õhukese kihina peensoola. Noh ja valmis!

Kas nii sai parem? Noh jah. Soola osas on niimoodi veidi parem tõesti, karamelliseerumise efekt on tugevam, hakkama saab vähesema soolaga (ehkki ka eelsoolamise aegne liigsool nõrgub massist välja nii ehk naa). Tilli lisamine ei andnud aga mingit efekti, ilmselt tuleks seda siis panna kuivatatud versiooni, et aromaatika elaks üle ka kuumutamise.

Mis on selle loo moraal? Aga see, et ka kõige lihtsamad toidud annavad eksperimenteerimisrõõmu. Ja et dranikud on sihandne roog, millest isegi minusugune - kes muidu tuhlist üsna mööda vaatab - ei suuda loobuda :)

No comments:

Post a Comment