Monday, December 12, 2022

BabyBack Ribs & BBQ (Pärnu)

Kaubakeskustumine pole minu jaoks meelepärane areng. Karphooned linnaäärtes viivad elu linnasüdameist ja muudavad kõik kuubiku-kujuliseks nii meie sees kui ümber. Õnneks on Pärnu Kaubamajaka sisse pesa teinud üks puhvet, mis oma sisekujundusega on suutnud selle kuubiku veidi õdusamaks muuta, eri tasapinnad ja massiivne mööbel lubavad unustada kastisolemise.

Ukse asemel takistab miskipärast sissepääsu suur silt stiilis „oodake, kuni teid lauda juhatatakse“. Seisatan selle juures, uurin kõrval suurelt väljapandud menüüd, kuid nähes et saal on tühi ja keegi ei kavatsegi mind kuhugi juhtida, siis astun sildist hoolimata edasi.

Selgub, et sopilises saalis oli siiski veel mõned inimesed ja isegi teenidav piiga oli täiesti olemas, vupsas leti tagant välja ja tõi menüü – mul oli aga juba valik tehtud. Väheste kundede, kiire näitsiku ja köögi ettevalmistuse tõttu toimus kõik edasine kiirelt ja korralikult

Esimeseks käiguks sai valitud „Creole Gumbo (Traditsiooniline USA lõunaosariikidest pärit kergelt vürtsikas ja koorene supp kanaliha, krevettide ja BBQ lihaga.)“ hinnaga 7.60.

Napilt nelja minutiga minu ette jõudnud suur kausitäis tõstis esimese hooga minu kulmud kuklasse – misasi seeeee on? Püreesupp? Helekoorene püreesupp?? Gumbo, eriti kreooli variandis peaks üsna kardinaalselt teistmoodi välja nägema! Noh olgu, ega need reeglid pole kaljusse raiutud, pealegi ühte selles roas tavaliselt kasutatavat koostisainet – okra – pole siinkandis eriti saadagi. Aga ikkagi, kreooli gumbo peaks olema tomatipõhine, või mis?

Aga olgu, kausi sisusse süvenedes esmane ehmatus taandus. Rammus lihalik-suitsuvinega aroom annab aimu BBQ-liha kasutamisest nii nagu peab – ja seda liha on supis palju. Ootuspärased krevetid – olemas. Seller – olemas. Ülejäänud koostisosade tuvastamisega läheb keeruliseks, sest see va püree on ikka tõepoolest tihe ... aga õnneks ka maitsev ja kergelt vürtsikaks tuunitud. Nii et kui ootustele radikaalselt mittevastav välimus kõrvale jätta, siis toidukäik kui selline on igati heakskiidetav. Ja portsu suuruse mõttes saaks kenasti piirduda tegelikult ainult supiga piirduda, et kõht piisavalt täis saaks.

Teise käiguga läks samuti kiirelt. „BBQ Pork Neck (BBQ seakaelakarbonaad BabyBacki mopiga, serveeritud grillitud ananassi, röstitud tšillikauna, Coleslaw salati ja friikartulitega.)“ hinnaga 14.70. Olin mina rammusa supiportsuga vaevalt lõpetada saanud, kui 10 minutit peale tellimust oligi see kraam laual.

Välimuse mõttes on ju visuaalne struktuur kõik kenasti olemas, kuid toidupildistamise mõttes on lugu niru – tume taldrik ja tumeda grillkastmega ülemopitud liha hämarduvas sügisvalguses jätavad fotole tumeda käki. Samas see käkk maitseb päris-päris hästi! Noh olgu, seakael võiks olla vähem kuiv, kuid (mustika-mustsõstrapõhine?) grillkaste parandab suutunnetust.

Grillitud ananass – no mis saaks siin minna valesti. Ameerikalik kapsa-salat on õnneks tehtud hea majoneesi peal. Kausikeses üleküpsetatud kartulipüree näeb välja efektne ja maitseb samuti hästi. Tõsi küll, miskipärast on toidunimes lubatud „röstitud tšillikaun“ asendatud marineeritud ja vürtsivaese poolvennaga, aga see on üldises pildis mitte kõige olulisem detail.

Kokkuvõte seekord mõõdukalt, kuid siiski positiivne. Supipöial jääb küll köögiga kreooli gumbo välimuse tõlgenduses ristivastupidisele eriarvamusele, kuid maitse osas pigem kiidab tulemust. Praepöial norib samuti mõne detaili, eelkõige liha kuivuse üle, kuid üldjoontes on ka tema horisondist suti kõrgemal. Nii et kas seda puhvetit soovitada? Nohh, kuigi kastikujulised kaubakeskused pole just elukvaliteeti tõstvad nähtused, siis võib konkreetset toidukohta pigem siiski soovitusväärseks pidada.
---
lugu ilmus siin

No comments:

Post a Comment