Saturday, February 25, 2023

Avokaadomajonees

Kulinaarne elevus - kas teile on see termin arusaadav? Et kui sa hakkad proovima midagi esimest korda valmistada. Mitte lihtsalt uut maitseainet katsetama, vaid midagi sellist, mida sa üleüldse pole varem teinud? Sest no vaata kui palju saab olla neid põhimõtteliselt uusi asju?

Ostes tuttava itaallase käest möödaminnes ühe ilusa kopsaka avokaado ujus mu peas miskipärast esile termin "avokaadomajonees". Pagan teab, kus ja mis kontekstis ma olin seda kuulnud ja/või kohanud, kuid näednüüd - siin ta oli ja nuias enda järeletegemist.

Teel koju proovisin mõttes ühildada omale teadaolevaid majoneesitegemise viise ja avokaadot, kuid ülemäärast õhinat see ei tekitanud. Sest noh et lihtsalt majonees, aga seekord lisandiga "roheline". Aga oi kuidas ma eksisin!

Tuleb välja, et kõige sigalahedamalt lihtne ja ehe "avokaadomajonees" ei ole üleüldse mingi majonees. See on lihtsalt kreemjaks püreestatud avokaado ise! Mõistagi mõningate lisadega, kuid sellest rida allpool. Peamine elevus tekkiski sellest, et "ohhooooo, nii ka saab!" Ja et "kuidas ma varem pole selle peale tulnud!?"

Et siis võtad ühe rusikasuuruse avokaado (või mitu väikest), eemaldad koore ja seemne nagu ikka, ja ... paned ta kitsukesse kõrgesse anumasse, mis saumiksriga töötamise jaoks paslik näib. Kuna avokaado ise hakkab kiirelt oksüdeeruma, st tumedaks muutuma ja maitset kaotama, siis tuleb kindlasti lisada ka sidrunimahla ja ega küüslauk siinkohal ka kuidagi kahju ei tee.

Surrrrr. Ja kõik! Valmis ta ongi. Noh ja edasine on juba puhas enda maitsetunnetuse küsimus, et kuidas saavutada enda jaoks sobiv magusa-soolase-hapu-vürtsika tasakaal. Või siis ülekaal, kui soovid võimsamat maisteelamust, siis pane kõiki vastavaid lisandeid rohkem.

Võib muidugi vaielda, et miks

a) nimetada seda kraami majoneesiks, kui siin pole mängus ei muna ega õli jms

b) mis erinevus on sellel "majoneesil" ja guakamolel,

siis minu vastus on - saumikser! Guakamole on tavaliselt jämedama tekstuuriga, nö kahvliga purustamise astmes ja tavaliselt ka rohkemate lisanditega. See majoneesi-taoline kreem on aga siidine ja imelihtne ning täiesti teistmoodi elamuse pakkuja toidul.

Kuna ma tean, et niikuinii küsitakse, et "mis ja kuidas", siis kordan üle minul käiku läinud materjalid

- üks suurem avokaado

- kaks keskmist küüslauguküünt

- poole väiksema sidruni mahl

- sool/suhkur/pipar(tšillihelbed)

Gramme ei ole, sest ei tea. Saumikser on, sest ilma ei saavuta soovitud siidist konsistentsi. "Surrrr" kõlab maksimum 10 sekundi jagu. Ja ongi kõik! 56-aastane mees on rõõmus nigu poisike, sest on saanud midagi uut kulinaarset katset läbi viia. Inimkatse toidu ümber.

No comments:

Post a Comment