Monday, May 6, 2024

Agretti

Agretti itaaliapäraselt öelduna - kõlab ju uljalt ja uhkelt? Salat-ogamalts ... eee ... ilmselt mitte nii väga :)

Et kõik ausalt ära rääkida, komistasin kulinaariahuvilisena kogemata info kohta, et itaallased kasvatavad ja tarbivad sellist muru. Seejärel läksin ja komistasin juba teadlikult itaallasest aedviljakaupmehe otsa, näitasin talle telefonis pilti ja etendasin eestlaslikult emotsionaalselt suurt küsimärki.

Vastuseks sain itaalialikult vaoshoitud seletuse selle kohta, et ma olen esimene eestlane, kes selle kohta küsib, et see on justnimelt tema koduregiooni spetsialiteet ja et tema ema ning kevad ja üleüldse-muidugi-kohe-saab. Kuna käed ei tõusnud kogu seletuse jooksul kordagi peast kõrgemale, tuleb seda lugeda jahedalt viisakaks vastuseks.

No aga näed, nädalake hiljem oligi see malts kohal. See agretti-malts, mida kaupmees oli ettevaatlikult kaks kastikest tellinud ning esimese kohe tuttavatele ja muidu itaallastele maha müünud. Teisest kastist võtsin enamiku mina ära. Põrsas selline. Mina, mitte itaallane, mamma mia! Mitte et ma ise ainult murutoiduliseks plaaniks hakata, aga ma juhtun teadma veel mõnda maitsejahtijat.

Maitsest rääkides. Ega tõepoolest, nagu mind ette hoiatati, ega sellel maltsal endal suuremat maitset polegi. Võibolla õrnleebe sarnasus rukolaga, kui toorelt krõpsutada. Võibolla pisut hapukas (vähem kui jänesekapsas) või suti soolakas. Kui aga max 3-minutise soolases vees keetmise järel pakkuda seda kas küüslauguvõiga või parmesanikattega (nagu pildil vastavalt alumine ja ülemine versioon), siis on see kraam ju täitsa nunnu. Noh umbes nagu spargel või spinat vms söödav muru.

Peamine aga - see on lahedalt teistsugune detailike taldrikule panemiseks, erksalt tumeroheline, kindlasti vau-efekti tekitav. Või siis umbusklikku kahvliga torkimist ja teatamist, et "ega ma mingi jänes pole, et midagi SELLIST süüa".

Maitse osas aga - vaata ega nt suvikõrvitsal ju endal kah mingit erilist maitset pole, aga näe, tehakse ju sellestki "spagette", et naljakas ja teistsugune oleks. Või nohh lõppeks, spagetid ise pole ju kah teab mis maitserevolutsionäärid, vaid neutraalne kandur igasuguste maitsvate kastmete manustamiseks.

Pikk jutt lühidalt - seda kraami on teoreetiliselt võimalik veel kahe kuu jooksul tellida/saada, siis lõpeb nende hooaeg ära. Minge ja komistage kah itaallaste otsa, las tassivad kohale. Antud hetkel maksis see u 350 g karp 4.50, sellest saab uljalt 4-8 inimesele suurema või väiksema ampsukese serveerida mingi roa kõrvale. Keedetuna või toorelt salatina, eestlaslikult ülekeevalt või itaallaslikult hillitsetuna selle kohta arvamust avaldades.

No comments:

Post a Comment