Wednesday, September 28, 2016

Sügisene ploomi-tšilli supp

Sügisel saabub varem või hiljem see hetk, kui sa avastad oma köögist asju ja sul vaid ähmane ettekujutus, et kuskohast, kuidas ja miks nad on sinu koju tee leidnud. Mõnikord võib see olla kilekotitäis õunu, teiskord kõrvits või hoopis seenekorvike.

Minul vaatas seekord lauanurgalt vastu kuhilake ploome. No siukseid juba kergelt üleküpseid, veidi närbuma kippuvaid ja üldse etteheitvaid. Moosiploomideks oleks nad ju täitsa okitoki, kuid pole mul seda va magusasoolikat. Aga vata suppi nõuab mu vats alalõpmata, mõnikord keedan kohe eraldi väikese totsiku ainult enda maitsele vastavat vürtsikat leemekest ja pärast higistan õnnelikult omaette.

Seekord saigi siis nii tehtud. Ega see mis ma nüüd siia kirja panen, polegi nigu retsepti moodi retsept, sest vaata kerge köögiviljasupi osas oleks nagu veidi narr ettekirjutusi teha. Panen lihtsalt kirja, mis seekord mu köögis juhtus ... aga ega siis sina ei pea samamoodi tegema, hea sõber!

Sibul koos küsla ja tšilliga läks potipõhja õlitilga sisse simmerdama, kuniks ma porkna ja sellerivarred ära peenestasin. Nood läksid siis kenasti kuldsestunud sibulasegule peale ja sumakas vett otsa. Kuni too kraam keema tõuseb, on parasjagu aega ploomid kivide küljest lahti kangutada ja tükeldada. Ploomikest pole mõtet liiga vara visata - pole ju vaja et ta supi sisse päris ära laguneks. Aga mõnda aega on mõistlik ploomidel siiski supi sees olla lasta, et mõnusat magusakas-hapukat tooni lisada. Seega on mõistlik käituda nõnda, et viskad ploomid mõni minut enne supi valmimist sisse ... aga lased pärast seda kui tuli on kinni keeratud, veel nii vähemalt veerand tundi kaane all seista, et maitsed ühtlustuks.

Sellisel supikesel on kaks suurt plussi. Esiteks - tšillileem tõmbab su ainevahetuse madalstardist käima nii mis mürtsub. Teiseks - sihandset leent võid endale kasvõi kolm kaussi väikeste vahedega ette tõsta, ilma ühtegi südametunnistusepiina tundmata mingite kalorite või muude pokemonide pärast.

Minul kolis potti:
- keskmine sibul (suhteliselt jämedalt hakituna, sest minul pole sibula vastu vähemastki)
- kolm suuremat küslaküünt (peenelt hakituna)
- üks tšillikaunake (hakkisin ta koos kõigi seemnetega sisse, sest nii saab supp rohkem minu moodi)
- kaks väheldast porknat seibitatult
- paar sellerivarrekest tükeldatult
- 6 ploomi
- soola-pipart-ürte maitse järgi (soola võid tavapärasest vähem panna, sest tšilli asendab seda päris edukalt)

Aega kulus - kõik kokku ehk 15 min + 15 min tõmbumiseks. Maksumus - 2-3 eurot? Tulemus - neli kausikest oivalist magusakas-hapukat tulist ja kerget supikest.
--------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment