Saturday, March 5, 2022

Cafe XS (Pärnu)

Pärnu vana raekoja ja Lastepargi lähistel leidub üks pisitilluke nurgapealne puhvetikesekene, pisut peitunud nigu merekarbike rannaliivas. Äripäeva lõunasel ajal polnud õnneks siiski kõik lauad kinni, nii et ei tekkinud väga üksteise kukil istumise tunnet. Interjöörist pole väga põhjust rääkida, kuna enamiku sellest moodustab klaas-sein, mille taga talviselt inimhõre Pärnu.

Esitan tellimuse otse letis ning kuulen vastuseks rõõmustavat „kas toome prae lauda peale suppi?“. Ühest küljest peaks see ju küsimatagi selge olema, aga niimoodi jääb vähemalt see võimalik ebameeldivus olemata, et mõlemad käigud ühekorraga saabuks.

Supikesi on valikus suisa kolm, millest valituks osutub „Koorene sidrunimaitseline mereannisupp“ (7.00) – kõlab ju maitsvalt, kas pole? 15 minutiga minuni jõudnud taldrikutäis nägi välja paljulubav – kreemikas-kollasest leemest vaatasid välja mõned karbikesed, punasedporgandi ja rohelised porruribad, kõige peal sidruniviilakas ja veidi dekoratiivrohelist.

Esimene lusikatäis, kontrolliks teine ... ja kolmaski. Sidrunimaitseline??? Mismõttes – see on ju jah maitsev ja suulage paitavalt sametine-kreemine leemeke, aga sidrunimaitse? Aaaaa, kas trikk peitub selles, et ise tuleb see sidruniviilakas leeme sisse pigistada? Aga kuidas seda sihukese õhukese viilakaga teha? Sonkisin ta siis nii hästi kui sain vastu taldrikuäärt lusikaservaga katki ja ennäe, vata nüüd ongi sidrunimaitseline! :)

Esimest korda muuseas kohtasin siinmail, et supi kõrvale serveeritakse lusikas koos noaga. Aga iseensest on see kena mõte, et karpides olevaid elukaid välja koukida. Kuna karbiloomad ja krevetid on mullevägagi meelt mööda, siis sai see taldrikutäis põhjalikult tühjendatud ja igati rahule jäädud.

30 minutit tellimise hetkest hiljem saabub ka teine valik: „Võis praetud kohafilee soojal köögiviljapadjal seesamiseemnete ja teriyaki kastmega“ (12.00). Oi see taldrik näeb välja ju imetore – laiutav rohelus keset talve teeb tuju rõõmsamaks, seda enam et see on kenasti värviliseks tuunitud punakuldsete kartulisegmentide, sidruniviilu ja näpuotsa võrsetega. Kena kevade otse taldrikul!

Teriyakikastmega üle nõristatud bešamell, hautatud rohelised oakaunad ja porgandid koos brokkoliga, kiirelt praetud maitsev kohafilee koos väikese seesamipuudutusega – kõik see on ju kena ja mõnus ning minule nii meeldiv kergepoolne kõhutäis. Ainuke torkeke tuleb kalaluudelt – üks fileetükk oli unustatud luudest puhastada ning nii pidin 7-8 pikka jämedat kalakondikest suust välja koukima. Noh, tegijal ikka juhtub, lihtsalt selline tegevus on kliendi jaoks ebamugav ja ebaesteetiline.

Kokkuvõte saab mõõdukalt positiivne olema. Supipöial pisut imestab, et miks peab kunde lubatud sidrunimaitse ise supi sisse tuunima, kuid on üsna püsti ikkagi. Praepöial kortsutab korraks kulmu kalaluude üle kohafilees, kuid jääb ka horisondist ülespoole. Seda pisipuhvetikest mõistan ma mõõduka ettevaatusega soovitada küll.
---
lugu ilmus siin

No comments:

Post a Comment