Thursday, March 24, 2022

Narva Kohvik (Tallinn)


Jeerum, see koht on ikka olemas! Ja mitte midagi pole vist muutunud, kui ma siin vist u 40 aastat tagasi lapseohtu vanuses viimati käisin? Isegi saiakeste lõhn on sama! :)

Kuna ma pole tõesti siia kunagi hiljem sattunud, siis alguses tekitas ebalust see, et kas toidu tellimiseks pean saiakeste ostjatega ühte järjekorda asuma? Segaduse hetkel astus veel mitu inimest samasse rodusse minu ette, nii pidin u 10 minutit kannatlikult ootama, kuulates pikke põhjalikke kringlitellimusi ning lühimonolooge stiilis kaks-saiakest-ja-kohvi-kaasa.

Seinapealses menüüs paistis vaid üks supike „seljanka“ (3.50) ning ehkki süda aimas halba, tellisin selle. Õnneks eelarvamus ei täitunud selle sõna halvas mõttes. 10 minutiga lauda toodud supike sööklalikult lihtne ja sisaldas mõistagi hapukooreplörtsatust, mis muutis niigi üsna maitsetu kraami veelgi lamedamaks. Õnneks oli paigas vähemalt üks nüanss – nii lõhn kui maitse rääkisid hapukurgivedeliku keelt ja see üheplaaniline happesus viitas sellele, et vähemalt selle supi põhifunktsioonist – organismi äratamisest – saadakse enam-vähem õigesti aru.

Kiievi kotlett (10.-EUR) jättis köögist juba parema mulje, ka laudajõudmise aeg – 20 minutit – oli mõõdukas. Kapsasalat oli praavitatud hapukas-magusa õlikastmega, porgandisalatis leidus mõni küüslaugukilluke – see näitab välja siiski hoolimist, et ei lükata lihtsalt kuiva silo taldrikule, vaid tuunitakse seda veidikese. Lihtne hapukoorekastmeke ja talvised köögiviljad – ei midagi eriliselt kommenteerimisväärilist. Ahjukartuli nime all müüdavad kuuma (ja kartulimaitseainet) näinud vesised keedukartulid jäid enamasti sinna kus nad olid. Kiievi kotleti säästuvariant (ehk siis ilma kondita, lihtsalt rinnafileest kokkukeeratud) oli aga siiski meeldiv, selle seest välja valguv maitsevõi suisa vägagi maitsev.

Kokkuvõte tuleb veidi õlgukehitav. Koht on ju legendaarne, kuid ilmselt käiakse siin saiakeste, mitte päris-toidu pärast. Supipöial on horisondist allapoole, ehkki mitte päris miinuses. Praepöial kerkib veidi neutraalasendist kõrgemale, eelkõige toorsalatite võrra. Aga kas seda puhvetit soovitada? Toiduelamuste otsijatele mitte.
---
lugu ilmus siin

No comments:

Post a Comment