Sunday, October 15, 2023

Sõduritoit

Kuna olin piisavalt ettevaatamatu, et ühes sotsiaalmeedia postituses mainida, et ma ei tea misasi on Kekec, siis juhtus see ... noh see mida pildil näete. Et mulle toodi maitsmiseks midagi militaartoidulist.

Või ei, sööki. Sest et toitu valmistatakse, aga süüa antakse. Kui te nüüd aru saate, onju.

Mõisted "söökla" ja "sööt" on siinkohal abiks. Et siis toitu valmistatakse nt oma perele või kasvõi iseendale, see on mõtestatud ja mõlemiti nauditav protsess. Süüa aga antakse funktsionaalses rütmis, täitmaks kohustust ja edastamaks kaloreid. 

Toidu valmistamisel ja serveerimisel on oluline ka esteetika, meeleolu ja tulemuseks peaks olema nauding. Sööda ... ptüi, söögi etteandmisel on oluline kellaaeg. 

Aga olgu, ilukõne jäägu kõrvale, sest see siin on söötmise karmim ots - militaarne värk ikkagi. Kõrvades käskude kumin ja sõõrmeis kaevikulõhn. Aga mis mina sellest tean, onju, kunagine laevarott.

Kekec kana: 
- näeb välja nagu roosa keeduvorsti seib, mis on miskipärast paigutatud konservikarpi
- lõhn on leebelt lihane, meeldiv. 
- tekstuur ootamatult kummine, pasteediga pole siin midagi ühist
- maitse - odav keeduvorst, mille ainuke meeldiv aspekt on see, et ta pole otse eemaletõukav

Kekec liha: 
- üsna samasuguse väljanägemisega, veidi tumedam, tundub olevat vähekese viskoossem
- lõhn - odavama otsa sardell, õhkõrn küpsetatud liha meenutusega
- tekstuur - kuiv, tihke, täiesti mitte-pasteedilik, pigem nagu oleks želatiini peale üles ehitatud
- maitse - kuiv, veidikese soolasem ja seetõttu intensiivsem, isegi vähekese piprakest on võimenduseks pandud

Kekec maksa:
- heledam, ilmselt põhiliselt köögiviljade peal vahtu löödud
- lõhn - noh maksa lõhn tal isegi on, kuid ilmselt kanamaks, pisike annus majoraani tundub ka mängus olevat
- tekstuur - hakkab juba pasteeti meenutama, seda on võimalik ka määrida millelegi
- maitse - üsna meeldivalt soolakas-hapukas, tugevalt keedetud porgandi järgi maitsev, kuid on ka maksa ja sellerit

näkileib köögiviljadega: 
- valkjaskollane saepuruplaadi taolise väljanägemisega, mõistega "leib" pole - midagi ühist
- lõhn - magusakas penoplast, mis mõnikord on kasutusel pakendi/pehmendusmaterjalina
- tekstuur - kuiv, rabe, tugev
- maitse - õrnalt magusakas, väga lähedal eimillelegi või siis penoplastile (ei tea tegelikult :) )

soolased teraviljaküpsised: 
- klassikalise kreekeri välimusega
- lõhn - ebameeldivalt kummine, vanakooli kustutuskummi meenutav
- tekstuur - karmilt kuiv ja ja jõudu vajav
- maitse - see on ju magus! nohjahh, nagu digestiivküpsistes, on siin nii sool kui suhkur, kuid magus on ju dominant

tume täisterarukkileib: 
- näeb välja nagu tume halvaa, tundub koosnevat kokkupressitud peenikestest piklikest seemnetest
- lõhn - meenub nõuka-armeest tuttav konservleib, põhiliselt domineerib leiva tumedaksvärvimiseks kasutatav maltoosa ehk linnasesiirup või melass
- tekstuur - õhuke vetruv-kummine
- maitse - erinevalt magusast lõhnast on maitse suhteliselt 0, kuigi rukkileiva enda maitse on selge ja oma neutraalsuses isegi meeldiv
---
õhhhh. funktsionaalne toitumine on üks kole ja rõõmetappev nähtus. kas karmi sõduritööd tegevat inimest on vaja niimoodi karistada?

No comments:

Post a Comment